Det är svårt att rekrytera personal till sjukvården på sommaren.

Växande brist på sommarvikarier inom vården

Publicerad

Inom primärvården och psykiatrin i Blekinge har det varit svårare än tidigare att rekrytera sjuksköterskevikarier till sommaren. Det visar en undersökning gjord av SVT Nyheter. Även på Blekingesjukhuset kommer situationen vara ansträngd.

– Vi har en bekymrad personalsituation årets alla dagar numera, för både barnmorskor, biomedicinska analytiker, sjuksköterskor och röntgensjuksköterskor, så när sommaren kommer är det ju inte unikt att det blir ännu tuffare, säger Martin Johansson, vice ordförande för vårdförbundet avdelning Blekinge.

Det har, som varje sommar, varit svårt att rekrytera sommarvikarier till sjukvården i länet. För primärvården och psykiatrin ser läget ut att bli sämre än förra sommaren, visar en undersökning gjord av SVT Nyheter.

Personalen behöver jobba mycket

Blekingesjukhuset bedömer läget som oförändrat jämfört med förra året, men det har varit svårt att hitta sommarvikarier även dit.

Enligt Lars Almroth, förvaltningschef på Blekingesjukhuset kommer bemanningssituationen vara ansträngd i sommar.

Lars Almroth, sjukhuschef i Blekinge. Foto: Landstinget Blekinge

– Personalen behöver jobba mycket när man är i tjänst för att kunna vara riktigt ledig när man är ledig. Samtidigt har vi en mycket bättre situation än många andra landsting. Avdelningarna  är  väldigt bra på att samarbeta och har planerat den här sommaren sedan september i fjol, säger Lars Almroth förvaltningschef Blekingesjukhuset.

Oro för ohälsa

För att klara semesterbemanningen drar sjukhuset ner på verksamheten. Bland annat flyttar man på planerade operationer och antalet vårdplatser minskas.

Men från Vårdförbundets sida ser man ändå en viss oro över att ohälsan ska öka bland personalen som hoppar in och jobbar även på sommaren.

– Vi har inte bemanning för att täcka sommaren så blir det ju lätt att arbetsgivaren lägger in sommarpaket, man lägger in extraerbjudanden för att personalen ska jobba mer, övertiden ökar och rastmöjligheterna försvinner, säger Martin Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.