I samband med operationen Jean Nicot i Blekinge beslagtogs drygt 41 000 illegala cigaretter. Foto: TT

Svarta tobaksmarknaden i Blekinge störst i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Här är resultatet av den samlade operationen mot Blekinges tobakshandlare: Illegala cigaretter, felmärkt tobak, svartsprit – och narkotika.

Hos hälften av de 47 granskade handlarna hittade myndigheterna brister.

I dag presenteras resultatet av den samlade operation som länsstyrelse, polis, åklagare, tull, skatteverk, kustbevakning och ekobrottsmyndighet genomförde i Blekinge under fem dagar i våras. Insatsen gick under namnet Operation Jean Nicot och byggde på både underrättelsearbete och operativa åtgärder. Slutsatsen av rapporten är att den svarta marknaden av tobaksprodukter är utbredd i Blekinge – och tillgången på olaglig tobak är stor. 

Klart är att Blekinge nu är det län i landet med högst andel obeskattade cigaretter – 19,3 procent av de förpackningar som undersökts var obeskattade. Motsvarande siffra för landet i stort är 13,1 procent.

I samband med Operation Jean Nicot – som leddes av en särskild stab – beslagtog myndigheterna drygt 41 000 illegala cigaretter med utländsk text, 46 liter sprit, 724 kilo felmärkt tobak och dessutom avslöjades två misstänkta fall av narkotikabrott.

Insatsen ledde till fem husrannsakningar och flera fall kommer nu att utredas vidare av polis och åklagare.

I Blekinge finns i dag cirka 185 försäljare av tobaksprodukter, av dessa undersöktes 47 stycken i samband med operationen. Myndigheterna valde bland annat att prioritera bort större kedjor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.