Genom att bland annat söka efter bilder med sökorden ”fake passport” och sedan skicka bilden till Bolagsverket skapades nya styrelseledamöter. Bolagen drevs exempelvis från postboxar i Helsingborg, Malmö och Stockholm. Foto: SVT Nyheter Blekinge

Blekingeföretagare drev 108 bolag – misstänks för storsvindleri

Uppdaterad
Publicerad

Den 53-årige Blekingeföretagaren står åtalad för sex fall av grovt bokföringsbrott. SVT Nyheter Blekinge har grävt djupare i mannens affärsverksamhet och kan nu visa på ett omfattande misstänkt kreditbedrägeri, där varor för mångmiljonbelopp har köpts utan att betalas genom komplicerade affärsupplägg och falska identiteter.

Från postboxar i Helsingborg, Malmö, Stockholm och ett flertal andra adresser har den 53-årige mannen utåt sett drivit ett företagsimperium med mångmiljonomsättning. Totalt har han varit direkt inblandad i 108 aktiebolag, handelsbolag och kommanditbolag. Men i själva verket har ingen eller mycket liten verksamhet bedrivits i bolagen. SVT kan visa hur bolagen har använts till att köpa varor av leverantörer för mångmiljonbelopp utan att betala.

Genom att skicka in årsredovisningar där det framgår att bolag utan anställda och till synes utan verksamhet ändå kunnat omsätta tiotals miljoner kronor, har dörrarna till stora kreditköp öppnats, som sedan aldrig betalades. SVT Nyheter Blekinge har låtit en expert på kreditbedrägerier gå igenom ärendet.

Bolagsbedragaren i Blekinge

– De fyller helt enkelt i olika siffror utan någon verklighetsförankring, för att framstå som extremt vinstdrivande och starka bolag. Och vilka leverantörer vill inte göra affärer med ett sådant bolag, säger Anders Björkenheim, som är expert på bedrägeriprevention.

Fejkade identiteter

Under tiden det tog för drabbade företag och myndigheter att inleda processer för de uteblivna betalningarna har 53-åringen försökt sopa igen sina spår, genom att byta ut styrelsen och bolagsföreträdarna med till synes fejkade identiteter.

– Man har helt enkelt googlat på ”fake passport”, tagit en bild, validerat den med ”Kalle Karlsson” och vips så har man en helt ny styrelseledamot, säger Anders Björkenheim.

Foto: SVT

I dagsläget finns det fordringar och betalningsförelägganden från leverantörer mot mannens bolag om totalt minst 4,5 miljoner kronor från perioden 2014-2019.

”Största förlusten på 80 år”

De drabbade leverantörerna är främst telekombolag och byggvaruhus. Ett av dem råkade ut för bedrägerierna under sommaren 2017.

– Det här minns vi. I vårt fall handlade det om tio mobiltelefoner, två surfplattor, två skrivare och lite tillbehör. Det är den absolut största förlusten på våra 80 år i branschen, säger en företrädare för det drabbade företaget, som nu har fordringar på totalt 110 000 kronor mot mannens bolag.

SVT har varit i kontakt med flertalet av de många drabbade leverantörerna, men ingen vill uttala sig öppet i ärendet, antingen med hänsyn till kundsekretess eller då det enligt de anses vara dålig marknadsföring att gå ut med att man blivit utsatt för ett bedrägeri.

– Det är aldrig roligt att bli lurad och boka upp en förlust men det är inget som har påverkat oss kännbart, säger en företrädare för ett annat företag, som sålt varor för runt 70 000 kronor utan att få betalt.

Tidigare bedrägeridömd

Den 53-årige företagaren var tills nyligen skriven på en adress i Skåne, men bor och verkar i Blekinge, där han genom åren drivit ett antal verksamheter. Han har tidigare avtjänat ett kortare fängelsestraff för ett mindre bedrägeri kring millennieskiftet. I november försattes 53-åringen i personlig konkurs av Blekinge Tingsrätt, med drygt en kvarts miljon kronor i skulder och inga redovisade tillgångar.

Samtidigt har han tillgång till tre dyra bilar, som leasats genom ett av mannens företag. Ett företag vars styrelse består av misstänkt fejkade identiteter och identitetskapade personer – och som ägs av 53-åringen själv.

Ytterligare företagare figurerar

SVT har även kartlagt en 34-årig man från Stockholmstrakten som varit direkt inblandad i 16 av 53-åringens bolag, men driver ytterligare ett hundratal vid sidan om med till synes samma upplägg där flera har stora leverantörsskulder. Ett av bolagen 34-åringen varit inblandad i är en revisorsfirma som gick från en omsättning på 48 000 kronor – till 1,2 miljarder året därpå enligt årsredovisningarna.

34-åringen är tidigare dömd för grov brottslighet, och kopplingarna till 53-åringen är många. Bland annat har de varit folkbokförda på samma adresser vid ett antal tillfällen, och båda har varit aktiva i kontakter med myndigheterna kring bolagen.

Trots flera försök har 34-åringen inte gått att nå för en kommentar.

Åtalad för bokföringsbrott

Nyligen åtalades den 53-årige Blekingeföretagaren för sex fall av grovt bokföringsbrott – för att ha skrivit under falska årsredovisningar i sex av sina totalt 108 bolag. Men någon övergripande genomlysning av mannens affärsverksamhet har inte gjorts av rättsväsendet.

Vid två tillfällen sedan 2017 har mannen polisanmälts för grovt bedrägeri, men inga utredningsåtgärder har ännu vidtagits i något av ärendena.

SVT Nyheter Blekinge har konfronterat den 53-årige företagaren med våra uppgifter. Han vill inte ställa upp på en intervju, men säger att han har blivit pressad av icke namngivna personer till att medverka i bolagshärvan och att hans namnteckning har förfalskats vid flera tillfällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bolagsbedragaren i Blekinge

Mer i ämnet