SVT-chefer träffade personalen

Uppdaterad
Publicerad

SVT-cheferna Robert Olsson och Christina Ågren besökte på måndagen SVT Nyheter Blekinges redaktion efter den stora räddningsinsatsen i förra veckan i samband med att ett kuvert med vitt pulver lämnats till redaktionen.

Chefsduon vill träffa personalen för ett samtal på plats i Karlskrona.

– Det känns viktigt att prata om konsekvenserna för redaktionen efter hotet och då är det rimligt att besöka de som jobbar här, säger Robert Olsson, programdirektör för nyheter och chef för current affairs.

En av reportrarna på redaktionen blev instängd i flera timmar efter att hon öppnat ett kuvert som innehöll ett vitt pulver. Analysen visade senare att det vita pulvret var vanligt vetemjöl.

Känner igen hotbilden

Enligt en undersökning som intresseorganisationen Utgivarna gjort har tidningar och etermedier trakasserats minst 317 gånger det senaste året. En klar majoritet av mediecheferna, 63 procent, uppger att hotbilden mot redaktionerna förstärkts de senaste fem åren. Det är en bild som även SVT känner igen.

– Det som hände på SVT Blekinges redaktion är helt oacceptabelt. Men i mer eller mindre utsträckning har journalister alltid utsatts för hot. Frågan är bara hur allvarligt man ska ta dem. Ofta är det ju tittare eller läsare som blir arga för stunden. Nu tycker jag att vi får bättre hjälp med att både värdera och hantera hoten, säger Robert Olsson.

Han får medhåll av Christina Ågren, programchef  för regionala nyheter och minoriteter på SVT.

– Vi är medvetna om att det finns risker och måste agera klokt utifrån det med ett högt säkerhetstänk. Vi har tur som har resurserna att göra det, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Pulverhot mot SVT Blekinge

Mer i ämnet