Foto: Pulver ses nu som sabotage

Pulver ses nu som sabotage

Uppdaterad
Publicerad

Polisen behandlar nu pulverlarmet som sabotage. Hotet mot redaktionen i Karlskrona skall ses som ett hot mot ett samhällsintresse.

Igår behandlade polisen pulverlarmet som olaga hot. Idag har brottsrubriceringen utökats med sabotage.

– Vi ser detta som ett hot riktat mot ett samhällsintresse, därför har vi utökat brottsrubriceringen. Det har ju stört på ett väsentligt sätt, säger Mats Bäckström, kriminalinspektör och den som håller i utredningen.

Under torsdagen skall polisen möta säkerhetsansvariga från SVT och diskutera hotbilden då det framkommit uppgifter om att det funnits hot mot redaktionen tidigare. Man söker eventuella kopplingar till gårdagens pulverbrev. Dessutom skall man gå vidare med förhör av reportern Elmida Magnesjö, som satt isolerad en hel dag efter att ha öppnat kuvertet med pulver i.

– Vi väntar på att få kontakt med henne när hon mår tillräckligt bra för att bli förhörd, säger Mats Bäckström.

Brevet skall nu skickas till Nationellt forensiskt centrum för slutgiltig analys. Analysen av brevet har högsta prioritet men man vet ändå inte när den är klar.

– Om hotet inte kan kopplas till tidigare hot hoppas vi att den tekniska undersökningen skall kunna ge några ledtrådar. Det finns tyvärr inga övervakningsbilder från när brevet lämnades, säger Mats Bäckström, kriminalinspektör.

Sabotage är ett brott med straffsats på högst fyra års fängelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Pulverhot mot SVT Blekinge

Mer i ämnet