Bilder från polisens förundersökning. Till vänster syns de skor som den unga kvinnan tappade när hon flydde från hemmet. Foto: Polisens förundersökning

SVT granskar: Flera fall av hedersvåld i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

En 20-årig kvinna rymmer från sitt hem, rädd för att hennes föräldrar ska döda henne eftersom hon är kär i fel man.

En 14-årig flicka omhändertas efter att ha misshandlats och kontrollerats av sina föräldrar under lång tid.

SVT har granskat två fall av hedersförtryck i Blekinge.

SVT har granskat hundratals domar från hela landet, som visar att en majoritet av barnen som levt med hedersförtryck blivit utsatta för fysiskt våld i större omfattning.

Granskningen visar att 67 av 437 LVU-domar handlar om barn som växer upp med hedersförtryck och våld.

Dödshot, strypgrepp och piskning är vanligt förekommande – och bland förövarna finns ofta de närmaste familjemedlemmarna.

Rädd för sina föräldrar

En kväll i september 2019 får föräldrarna till en 20-årig kvinna i Karlskrona veta att deras dotter har ett hemligt förhållande med en man i Stockholm.

Men förhållandet godkänns inte av föräldrarna. Pappan misshandlar sin dotter med sparkar och slag med både knytnävar och en träklubba under en period på tio timmar.

– Han drog mig i håret från mitt rum till vardagsrummet och slängde mig på golvet i en hög. Sen sa han bara, ”Du är som ett djur nu för mig, inget annat”, berättar dottern i förhör.

Pappan dödshotar även dottern med en kökskniv, innan hon lyckas fly till en granne som tillkallar polis. På vägen tappar hon sina skor i ett skogsområde.

Döms till fängelse

Pappan förnekar att han på något vis ska ha varit våldsam. Men Blekinge tingsrätt bedömer dotterns vittnesmål som trovärdiga och dömer i mars 2020 pappan till fängelse i sex månader för misshandel och olaga hot.

Rätten slår fast att det funnits ett hedersrelaterat motiv bakom brottet, vilket anses vara en försvårande omständighet.

Efter händelsen har 20-åringen känt sig tvungen att helt bryta med sin familj och lever därför ensam på skyddad ort.

Psykisk och fysisk misshandel

I ett annat Blekingefall från hösten 2019 omhändertar förvaltningsrätten en då 14-årig flicka enligt LVU (Lagen om vård av unga).

Enligt flickan har hon vid upprepade tillfällen utsatts för både psykisk och fysisk misshandel i hemmet. Livet i det egna hemmet har varit kontrollerat av föräldrarna, som hon själv är rädd för.

Föräldrarna överklagar domen till kammarrätten, men deras överklagan nekas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer