Henrik Friberg, journalist på SVT Nyheter Blekinge tillsammans med Musikhjälpens resande reporter Hanna ”HanaPee” Persson i Guatemala.

SVT Nyheter Blekinges journalist på plats i Guatemala för Musikhjälpen

Uppdaterad
Publicerad

På måndag startar årets Musikhjälpen med temat ”Alla har rätt att funka olika”. På plats i Guatemala för att träffa personer med olika funktionsnedsättningar är bland annat SVT Nyheter Blekinges journalist Henrik Friberg.

– Det är väldigt känslosamt, säger han.

Tillsammans med årets resande reporter Hanna ”HanaPee” Persson är nu SVT Nyheter Blekinges journalist Henrik Friberg i Guatemala för att uppmärksamma årets tema som handlar om att personer med funktionsnedsättning är en av världens mest diskriminerade grupper.

– Här i Guatemala är personer med funktionsnedsättningar väldigt stigmatiserade. Det är ett väldigt religiöst land och ses som ett straff från Gud och dessutom finns det ingen nationell hjälp från regeringshåll utan det är i så fall via hjälporganisationer man kan söka hjälp, säger Henrik Friberg.

”Väldigt känslosamt”

I veckan har han tillsammans med de andra i teamet träffat familjer med barn med olika funktionsnedsättningar som berättar om hur det är att leva med detta i ett land som Guatemala.

– Det är väldigt känslosamt. Det är familjer som lever under väldigt dåliga förhållanden och dessutom tar han dom barn med funktionsnedsättningar. De berättar om hur folk ser ner på dem i samhällena där de bor och om hur jobbigt det är att man blir ifrågasatt varför man ens låter barnen leva från födseln, säger Henrik Friberg.

Farligt land

Guatemala, som ligger i Centralamerika, är även ett osäkert samhälle som enligt Svenska ambassaden har omfattande problem med kriminella ungdomsgäng, narkotikarelaterad organiserad brottslighet och där det finns korruption inom polisen.

– Den informationen vi har fått är att det är väldigt farligt för oss att vara här och vi får bland annat inte vara ute när det är mörkt för då är det stor chans att vi blir rånade. Vi måste alltid ha med personer från trakten som kan tolka åt oss för att uppfatta om det blir en hotfull situation, säger Henrik Friberg.

Men han betonar även att det trots allt är ett vänligt klimat i landet.

– De är väldigt vänliga här men det är bland den stora gängkriminaliteten som faran är, säger Henrik Friberg.

Musikhjälpen 2018 sänds i år från Lund och startar på måndag den 10 december och pågår i en vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.