Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT:s ekonomireporter Johan Zachrisson Winberg om att Karlshamnsverket stöttar Polen i landets elbrist. Foto: SVT

SVT:s ekonomireporter om Karlshamnsverket: ”Ovanlig åtgärd”

Uppdaterad
Publicerad

Måndagens nyhet om att det oljeeldade Karlshamnsverket körde igång för att stötta Polen engagerade många. SVT:s ekonomireporter Johan Zachrisson Winberg reder ut varför Sverige eldar olja för grannlandets skull och varför det väcker reaktioner.

– Just nu när det är kallt är det ont om el i hela Europa, säger SVT:s ekonomireporter Johan Zachrisson Winberg.

Han konstaterar att kylan och elbristen lett till den nuvarande elprischocken. Han konstaterar också att Sverige och Polen är delar av en gemensam europeisk elmarknad och normalt sett har en kontinuerlig handel med export och import av varandras el.

Akut elbrist

Men en tillfällig akut elbrist i Polen gjorde att landet bad sina grannar i norr och hjälp. Svenska Kraftnät startar vanligtvis bara det oljeeldade reservkraftverket i Karlshamn vid elkriser i Sverige, men bestämde sig för den ännu ovanligare åtgärden att köra igång för att bistå ett grannland med reservkraft.

– Huvudsaken med Karlshamnsverket är att det är ett reservkraftverk som bara används i nödfall vid extrema händelser. Men nu har man sagt i en ovanlig situation att om Polen behöver det, då startas det i första hand för Polens skull, säger Johan Zachrisson Winberg.

Väcker reaktioner

Många har hört av sig till SVT Nyheter Blekinge med reaktioner på måndagens nyhet om att Karlshamnsverket eldar för att stötta Polen. Enligt Johan Zachrisson Winberg har det sina förklaringar.

– Sverige har nästan kommit bort från fossil el. De sista kolkraftverken stängde för ett år sedan. Därför uppfattar många det som kontroversiellt att vi eldar i ett oljekraftverk, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer