I fjol mottog kvinnojouren Embla i Sölvesborg 348 samtal. Det är betydligt färre än året innan då de mottog över 520 samtal.
Coronapandemin tros vara en stark bidragande faktor till att färre kvinnor hört av sig.
– En våldsutsatt kvinna kan bli extra isolerad. Hon är kontrollerad och isolerad i vanliga fall och är man då arbetslös eller jobbar hemma så blir det en annan form av isolering, säger Elisabeth Åström, samordnare på kvinnojouren Embla i Sölvesborg.
Färre telefonsamtal
Flera andra kvinnojourer i länet som SVT Nyheter Blekinge varit i kontakt upplever att det varit tystare än vanligt. Däremot har de inte sett några tecken på att våldet minskar.
De beskriver läget som lugnet före stormen och befarar att det kan komma en eftereffekt när pandemin lättar.
– Jag blir orolig och frustrerad över vad jag ska göra för att kunna nå ut till de här våldsutsatta kvinnorna, säger Elisabeth Åström.
Är du själv utsatt eller känner någon som är det? Hit kan du vända dig:
Akuta händelser
Vid akuta händelser bör du kontakta 112 för att snabbt få hjälp. Om det inte är en akut händelse går det att ringa till 1177 för att få hjälp om vart du kan vända dig inom vården.
Kvinnofridslinjen
Har öppet dygnet runt. Samtal till linjen syns inte på telefonräkningen och är helt kostnadsfria. Personalen har tillgång till tolk. Kvinnofridslinjen: 020 50 50 50
Kvinnojourer
Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) har samlat alla jourer på sin hemsida roks.se.
Socialtjänsten
De flesta kommuner i Sverige har ett journummer dit det går att ringa om man är i akut behov av hjälp under kvällar och helger. Mer information finns på din kommuns hemsida.
Terrafems rikstäckande jourtelefon
Samtalet är gratis och syns inte på telefonräkningen. Telefon: 020-521010
Unizon
Unizon är ett riksförbund som samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer. På hemsidan finns kontakt till jourer över hela landet. Det går även att få stöd via chatt.
Tjejzonen
En anonym jourchatt finns på deras hemsida.
”Välj att sluta”
Telefonlinje för personer som vill sluta utöva våld i nära relationer: 020 555 666.
Rikskriscentrum – Sverige kriscentrum för män
En paraplyorganisation för verksamheter som arbetar med att ge stöd till män i kris. Här kan du hitta kontaktuppgifter till kriscentra för män runt om i landet.
Brottsofferjourens nationella stödtelefon
Stöd på över 20 olika språk. Samtalen är kostnadsfria och syns inte på telefonräkningen. Ring: 116 006 eller mejla fraga@boj.se