Tidigare SD-topp friad i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraten Michael Hess frias för debattkommentaren om ”islams kultur”. Hovrätten ändrar därmed tingsrättens bedömning att den förre SD-toppen i Karlskrona gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp.

Kammaråklagare Lena-Marie Bergström i Karlskrona valde i februari förra året att åtala Hess för att han i en kommentar till en Aftonbladetartikel hävdat att våldtäkt var ”djupt rotat i islams kultur”. Kommentaren publicerades sedan automatiskt på Hess Facebook-sida, från vilken det spreds vidare på olika sociala medier.

Påståendet vidareförde enligt åklagaren missaktning mot en specifik grupp och hon yrkade på villkorlig dom och 80 dagsböter motsvarande 32.000 kronor, en linje som tingsrätten valde att följa. Vid tidpunkten för Facebook-kommentaren var Michael Hess vice ordförande i Sverigedemokraterna i Karlskrona. Tingsrättens dom överklagades till hovrätten som nu alltså ändrar domen.

– Ett väntat besked. Jag tycker att hovrätten har gjort en korrekt och saklig bedömning. Vi har yttrandefrihet i Sverige och jag tycker att var och en ska få tycka och tänka som man vill, säger Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof.

Hovrätten friar Hess

Hovrätten har i stort sett gått igenom samma bevisning som i tingsrätten, men går ändå tvärt emot tingsrättens beslut. Det konstateras att kommentaren var kränkande och nedsättande, men att ”omständigheterna kring yttrandet är sådana att det inte är nödvändigt och proportionellt att inskränka Michael Hess yttrandefrihet i detta fall”.

Det åsyftas då att kommentaren skrevs i ett kommentarsfält som inte varit allmänt tillgängligt. Det krävdes av läsare att aktivt klicka sig vidare till kommentarsfältet, och hovrätten anser i sin bedömning att de som valt att klicka sig vidare varit ”debattlystna och angelägna att få ge uttryck för sina åsikter eller ta del av andras [...]”.

Jomshof: ”Du har rätt att kränka”

Enligt partisekreteraren Richard Jomshof var Hess uttalande både ”sakligt och korrekt” och partisekreteraren bekymras inte över det faktum att hovrätten klassat kommentaren som kränkande.

– Du har att rätt att ifrågasätta vad du vill, även om det i sin tur kan uppfattas som kränkande för en enskild individ. Jag tycker inte att man ska gå till verbala påhopp mot enskilda, men islam är ingen folkgrupp, säger han.

Åkesson ville utesluta Hess

Efter uttalandet beslutade Sverigedemokraternas medlemsutskott att ge Michael Hess en varning. Men när Jimmie Åkessons i SVT:s partiledarutfrågning inför valet 2014 fick frågan om hur han såg på agerandet menade Åkesson att partikamraten i Karlskrona borde ha uteslutits ur Sverigedemokraterna.

– Det finns i vårt parti människor som har de har åsikterna och ibland inte förstår att man tycker inte så, man yttrar sig inte på det viset. Gör man det i vårt parti så är man inte välkommen, svarade Jimmie Åkesson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.