Arkivbild från en minkfarm nära Næstved, Danmark. Foto: Mads Claus Rasmussen/AP/TT

Minkavel tillåts igen – förbudet förlängs inte

Uppdaterad
Publicerad

Sedan början av 2021 har det varit förbjudet att föda upp minkar i Sverige på grund av coronapandemin. Nu har Jordbruksverket beslutat att inte förlänga förbudet, och tillåter återigen minkuppfödning under nästa år.

Minknäringen drabbades hårt av coronapandemin, efter att Jordbruksverket beslutade att totalförbjuda minkuppfödning under 2021. Detta mot bakgrund av den rådande pandemin där covid-19 setts kunna spridas mellan djuren och människor.

Under onsdagen meddelar myndigheten att förbudet, som löper ut vid nyår, inte kommer att förlängas.

– Vårt beslut grundar sig på den rapport som expertmyndigheterna har gett oss. Utifrån den bedömer vi att en uppförökning av de minkar som hålls i landet idag inte utgör ett hot för djur- och folkhälsa, och då är ett förbud inte motiverat. Vårt beslut innebär alltså att det blir tillåtet att para mink från den 1 januari 2022, säger Lotta Hofverberg, enhetschef på smittbekämpningsenheten, i ett pressmeddelande.

Dock kommer vissa restriktioner att gälla för minkuppfödare även under nästa år. Det handlar om att anläggningarna ska isoleras, samt krav på hygienrutiner och skyddsutrustning för personal på minkfarmerna.

– Restriktionerna är en förutsättning för att tillåta parning på svenska minkanläggningar. Syftet är att minska riskerna för att smitta förs in till anläggningarna och sprids mellan mink och människor, säger Lotta Hofverberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer