Tingsrätten stoppar ny bevisning från Miljöteknik efter 8 januari. Foto: SVT

Tingsrätten stoppar ny bevisning från Miljöteknik

Uppdaterad
Publicerad

Dagen före den planerade huvudförhandlingen i det stora PFAS-målet tidigare i höst, lämnade Ronneby Miljöteknik in ny bevisning som fick hela förhandlingen att skjutas upp till februari. Nu stoppar tingsrätten det kommunala bolaget från att lämna in ny bevisning efter 8 januari, då de anser att kommunen medvetet kan försöka fördröja processen ytterligare.

Vid huvudförhandlingen som skulle hållas i september skulle det avgöras om Ronneby kommun är skadeståndsskyldiga till de invånare i Kallinge som fått kraftigt förhöjda PFAS-värden efter att ha druckit förorenat kommunalt dricksvatten.

Men eftermiddagen före förhandlingen lämnade det kommunala bolaget Miljöteknik in ny bevisning, vilket ledde till att hela förhandlingen fick ställas in och skjutas upp till februari 2021.

Nu har tingsrätten beslutat att hindra Miljöteknik från att lämna in ytterligare ny bevisning efter den 8 januari. Detta då de menar att det finns skäl att anta att Miljöteknik inte bedriver en ”lojal processföring” och att de kan antas försöka fördröja avgörandet utan godtagbar anledning.

Beslutet togs efter att PFAS-föreningen, med drabbade Kallingebor, lyft frågan. Miljöteknik motsatte sig beslutet, då de menar att de ”medverkat till att upprätthålla tingsrättens plan för att avgöra målet”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
PFAS-förening anklagar kommunen för lögner - ifrågasätter bevisning Foto: SVT/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vattenskandalen i Kallinge

Mer i ämnet