Foto: Stina Sandström

Tio år efter Rödebyskotten – flera i gänget dömda för brott

Publicerad

Tio år efter skotten i Rödeby är mopedgängets utpekade ledare kvar i kriminalitet – och utreds nu för ny grov brottslighet. SVT Nyheter Blekinges kartläggning visar att flera av de inblandade pojkarna dömts för brott de senaste åren. Och det trots myndigheternas insatser i byn.

 Sex unga pojkar åkte till gården utanför Rödeby natten den 6 oktober 2007. Fem av dem återvände hem och dömdes senare för hemfridsbrott och ofredande. Den sjätte, 15-årige Simon, sköts till döds av pappan i den familj som gänget förföljt och trakasserat.

Efter händelsen gjorde ansvariga myndigheter – socialtjänst, polis och skola – särskilda insatser i byn i syfte att förebygga fortsatta oroligheter och kriminalitet. Exempelvis fick socialtjänstens fältgrupp ett eget kontor på orten och ungdomarna som varit på gården fick alla individanpassade insatser. Men flera av pojkarna i det så kallade mopedgänget har efter skotten i Rödeby ändå fortsatt med brottslighet också efter natten då vännen Simon sköts till döds.

Flertalet av de ärenden som finns registrerade hos tingsrätten rör olika typer av trafikbrott.  

En av de fem förekommer inte på någon punkt i belastningsregistret. Samtliga bor kvar i närområdet.

Långt brottsregister

Men den som 2007 ansågs ha varit drivande bakom trakasserierna mot familjen på gården har samlat på sig flera domar. I dag är han 26 år och har de senaste tio åren dömts för olaga hot, misshandel, stöld, rattfylleri och skadegörelse. 2014 dömdes han till tio månaders fängelse för bland annat grovt vapenbrott. 

Och nu misstänks han – tillsammans med ytterligare en i det tidigare gänget – för en grov misshandel. En gärning som de både erkänt och som i delar påminner om händelserna i anslutning till dödsskjutningen för snart tio år sedan.   

Sannolikt väntar inom kort alltså ett nytt åtal. 

– Tyvärr är det så, säger Christer Holmqvist, som varit gängledarens advokat sedan Rödebyrättegången.

Man attackerad i hemmet

Åklagare Anna Johansson vid åklagarkammaren i Karlskrona vill inte uttala sig om de nya brotten som männen är misstänkta för.  

– Det råder förundersökningssekretess, säger hon.  

Enligt källor till SVT Nyheter Blekinge handlar det senaste brottet om en grov misshandel av en pappa i 50-årsåldern i en bostad i Holmsjö, norr om Karlskrona, i början av juni i år. 

Pappan ska ha attackerats i sitt hem av tre maskerade män, sedan han tidigare den aktuella dagen ska reagerat på hur trion vansinneskört med sina motorcyklar. Han var vid tillfället ute och övningskörde med sin dotter när han blev störd av motorcyklisterna. Han stannade bilen och pratade med mc-förarna, stämningen blev hotfull och när pappan försökte fly från platsen backade han in i en av motorcyklarna. Det ska, enligt uppgifter till SVT, ha varit upprinnelsen till den grova misshandel som männen misstänks för.

Liknar Rödebyfallet

De två misstänkta som också var inblandade i Rödebydramat nekade först, men häktades – och medgav sedan att de sökt upp den misshandlade pappan.  

Det nya fallet handlar – precis som för tio år sedan – att söka upp någon i hemmet och där ”göra upp”.  Men denna gång var mopederna utbytta mot motorcyklar.  

– Ingen vet vad som hände i somras, bara de inblandade, säger advokat Christer Holmqvist som räknar med att hans klient kommer att åtalas för grov misshandel och skadegörelse. 

Genom åren har Christer Holmqvist fått försvara gängledaren vid upprepade tillfällen. De båda känner varandra väl.  

– Det var lugnt i några år efter Rödeby, men tyvärr har han varit misstänkt och blivit dömd för nya brott.

Massiva stödinsatser

Christer Holmqvist beskriver sin klient som en ”bra kille” i många andra sammanhang.  

– Men sedan är det saker och ting som händer som inte är av en slump att det händer. Hans sinne rinner över ibland och då går det överstyr i vissa sammanhang. Så är det och det har han dömts för.  

Socialnämndens ordförande Ingrid Hermansson (C) berättar att socialtjänsten gjorde stora insatser i Rödeby efter skotten. Och speciellt riktade myndigheterna in sig på gängledaren som skottskadades svårt. 

– Det sattes in massiva insatser för att hjälpa och stötta honom, säger Ingrid Hermansson. 

Men i dag och med facit i hand hur det gått för gängledaren efter Rödebydramat konstaterar hon att insatserna sattes in för sent. 

– Man måste egentligen redan börja i förskoleåldern, redan då ser personal vilka barn som är i farozonen.   

SVT Nyheter Blekinge har sökt den i dag 26-årige gängledaren och övriga i gänget men utan framgång. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tio år efter Rödebyskotten

Mer i ämnet