Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Peter Ivarssons familj söker fortfarande efter ett avslut. Foto: Erik Alfredsson

Tio år sedan Fabbesjömordet – familjen vill ha svar

Publicerad

I dag är det tio år sedan 23-årige Peter Ivarsson hittades mördad i Fabbesjön i Karlskrona, och ännu har ingen gärningsman slutligt dömts för brottet. För familjen har det varit en tuff tid, och de söker fortfarande efter ett avslut.

Dagen då Peter Ivarssons familj fick dödsbeskedet är en dag de aldrig kommer att glömma. Peter hade då varit försvunnen i en månad, när han hittades i Fabbesjön.

– Det var som att livet tog slut, i stort sett. Det var en del av ens liv som försvann, säger Erik Ivarsson, Peters bror.

Hittades mördad i sjö

Peter Ivarsson var 23 år när han försvann från sin lägenhet på Ronnebygatan i centrala Karlskrona. Det sista spåret efter honom var en Facebook-uppdatering om att han skulle ut på kvällspromenad.

En månad senare erkände hans då 27-årige nära vän att det var han som var skyldig till Peters försvinnande. Han berättade hur han blev arg och ströp Peter med en livrem i lägenheten, hur han tog med sig kroppen och gömde den i en avloppsbrunn, och hur han senare tog upp den igen och sänkte den i Fabbesjön.

Men när rättegången inleddes tog han tillbaka erkännandet, och sa att han inte längre kunde minnas vad som hade hänt. Tingsrätten valde att döma honom för mordet, men i brist på teknisk bevisning valde Hovrätten senare att frikänna honom. Han dömdes då bara för brott mot griftefriden, efter att ha hanterat Peters kropp.

Utreds som kallt fall

Saknaden efter Peter är alltjämt stor hos familjen, och att en mördare går lös gör det inte enklare.

– Peter var snäll och godhjärtad. Men det är en del som ska utnyttja sånt, tråkigt nog, säger Inge Petersson, Peters pappa.

I dag utreds mordet som ett av polisens kalla fall, alltså ett ouppklarat mord där polisen inte anser sig kunna komma vidare i utredningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer