Foto: TT

Tjuvfiske avslöjat – hundratals olagliga redskap i beslag

Uppdaterad
Publicerad

Hittills i år har nästan 200 olagliga ryssjor som används för ålfiske har hittats längs kusten i Blekinge. Nyligen anmäldes flera fall av olagliga fiskeredskap som hittats i skärgården kring Tjurkö till polisen.
– Det är allvarligt att det är så många som fiskar olagligt, säger Björn Stührenberg på Havs- och vattenmyndigheten.

Under årets ålsäsong, som pågår mellan april och november, har Havs- och vattenmyndigheten hittat närmare 200 olagliga ryssjor längs Blekinges kust. Om det är mer än tidigare är svårt att bedöma menar Björn Stührenberg eftersom de inte vet hur stort mörkertalet är.

– Vi har lagt ner mycket tid på detta längs Blekinges skärgård just i år. Vi blir också bättre på att hitta ryssjorna, säger Björn Stührenberg.

Går inte att spåra

Som SVT Nyheter Blekinge tidigare berättat har tjuvfiskarna ändrat metod och lägger den omärkta ryssjorna på djupare vatten. Ryssjorna går inte att spåra till någon ägare och de beslagtagna fiskeredskapen lämnas till polisen som gör en brottsanmälan.

För att minska tjuvfisket av ål behövs mer information till allmänheten, menar Björn Stührenberg.

– Det är bra att ha koll när man handlar, att det är ål som är fiskad lagligt, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer