Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Johan Nilsson/TT

Stoppade tolkavgifter hindrar fler prishöjningar inom vården

Uppdaterad
Publicerad

Region Blekinge har som första region i Sverige beslutat att införa tolkavgift i vården. Men nu stoppas beslutet i väntan på att frågan prövas rättsligt. Det medför att alla patientavgifter som ingick i beslutet nu stoppas.

Förvaltningsrätten har beslutat om inhibition, alltså att tolkavgiften inte får införas innan domstolen har hunnit pröva frågan, rapporterar P4 Blekinge.

Beslutet om tolkavgift samt höjningar av andra patientavgifter röstades igenom av SD, KD och M, men överklagades sedan till förvaltningsrätten i Växjö, både av S-politikern JanAnders Palmqvist och organisationen Civil Right Defenders.

Nu när tolkavgiften är stoppad i väntan på dom, medför det att samtliga höjningar av patientavgifter som låg med i förslaget nu stoppas och förblir på 2023 års nivå.

– Jag försökte ta tolkbeslutet separat men det gick inte fullmäktige med på så det blev ett beslut på ett helt paket med vårdavgifter, säger regionstyrelsens ordförande JanAnders Palmqvist (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.