• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt styret ska avgiften motivera folk att lära sig svenska, men regionens jurist är kritisk till om det är lagligt – spela klippet för att höra honom berätta varför. Foto: Karin Karltun/SVT

Region Blekinges jurist om tolkavgiften: ”Inte möjligt”

Publicerad

Styret i Region Blekinge planerar att införa en patientavgift för tolk vid vårdbesök, men regionens egen jurist är kritisk.

– Det strider mot allt för mycket lagstiftning, säger Magnus Jonasson.

Patientavgiften gäller de som har haft uppehållstillstånd i över två år och som har behov av tolk vid vårdbesök. Planen är att avgiften ska införas någon gång under våren.

Men Region Blekinges egen jurist Magnus Jonasson är kritisk till om det ens går att ha en sådan avgift, något som P4 Blekinge var först med att rapportera om.

– Det är inte möjligt, utan det strider mot den grundläggande lagstiftningen inom hälso- och sjukvård. Bland annat hälso- och sjukvårdslagen, men också förvaltningslagen, säger han.

Svenska är förvaltningsspråk

I Sverige är svenska förvaltningsspråk, men i förvaltningslagens 13:e paragraf fastställs att den som behöver har rätt till tolk.

– Om du riskerar att inte göra dig förstådd eller förstå i din kontakt med myndigheter har du rätt till tolk, säger Magnus Jonasson.

Sverigedemokraterna kritiska

Sverigedemokraternas gruppledare i regionen, Björn Nurhadi, är däremot tveksam till om avgiften verkligen strider mot svensk lag.

– Tittar vi på den kritik som kommit skulle vi i dagsläget redan bryta mot en hel del lagar med de patientavgifter som finns idag, säger han.

Idag betalar patienter i Blekinge olika mycket i avgift beroende på vilken typ av specialist de besöker.

– Har du en sjukdom betalar du en avgift och har du en annan så betalar du en annan, säger Björn Nurhadi.

Vill se prövning

Enligt Magnus Jonasson är det först efter avgiften införts som en rättslig process kan drivas och det är något som Björn Nurhadi välkomnar.

– Det behöver prövas för att man verkligen ska veta med 100 procent, säger han.

Kommer avgiften få vara kvar? Spela klippet för att höra vad Magnus Jonasson tror om dess framtid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.