Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett incitament för att lära sig svenska eller ett sätt att skapa splittring, hör regionpolitikerna Christina Mattisson (S) och Björn Nurhadi (SD) berätta om den nya tolkavgiften. Foto: Karin Karltun/SVT

Beslut i dag: Region Blekinge kan bli först med tolkavgifter

Uppdaterad
Publicerad

Snart kommer den som vill ha en tolk på plats under läkarbesöket att behöva betala en patientavgift om 300 kronor. Ett sätt att få fler motiverade till att lära sig svenska enligt regionstyret – men oppositionen är kritisk.

Den nya patientavgiften kommer att debiteras åt den som haft uppehållstillstånd i minst två år och som har behov av tolk vid vårdbesök.

– Patientavgiften för närvarande tolk kommer att hamna på 300 kronor, medan distanstolk kommer att hamna på 50 kronor, säger Björn Nurhadi, gruppledare för Sverigedemokraterna.

Minoritetsspråk undantas

Avgiften ingår i högkostnadsskyddet och de som behöver en tolk i de svenska minoritetsspråken och teckenspråk undantas från kravet.

Täcker det här kostnaderna som Religion Blekinge har för tolkar?

– Nej absolut inte. De här avgifterna är mest för att skapa ett incitament att lära sig svenska. Samt att folk ska få möjligheten att välja mellan en onlinetolk och en närvarande tolk, säger Björn Nurhadi.

”Språket är det viktigaste verktyget”

Införandet av en tolkavgift har mött stor kritik från oppositionen. Bland annat anser de att det finns en risk att vissa kommer att avstå att använda sig av en tolk på grund av kostnaden.

– Språket är det viktigaste verktyget för vårdpersonalen att veta att patienten förstår vad professionen säger, säger Christina Mattisson (S), oppositionsråd.

Men Björn Nurhadi tror inte att avgiften kommer att hindra folk från att söka vård. Då Blekinges avgifter för primärvårdsbesök, 150 kronor, ligger lägre än hos flera andra regioner.

– Så med onlinetolk hamnar vi i Blekinge på 200 kronor i primärvården, säger han.

Röstas om i fullmäktige

Förslaget kommer gå upp för votering under onsdagens regionfullmäktigemöte, där styret med SD, M och KD har majoritet.

– Sen är förhoppningen att det ska implementeras någon gång under våren, säger Björn Nurhadi.

Spela klippet för att höra varför man valt just två år som gräns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.