Annicka Engblom (M) meddelade i mars att hon inte ställer upp för omval till riksdagen. Foto: TT/SVT

Toppolitikern om riksdagsåren: ”Har fått gråta i kudden ibland”

Uppdaterad
Publicerad

När Blekingemoderaten Annicka Engblom sammanfattar sin tid i riksdagen är det både med oerhörd tacksamhet och gråt i kudden på grund av missade sagostunder.

Efter fyra mandatperioder i riksdagen kände Annicka Engblom att det var dags för ett nytt kapitel i livet.

– Jag känner mig själv väl, och har sagt från dag ett att jag kommer känna när det är dags för någon annan att ta över. Och den tiden är nu, säger hon.

Vad som väntar framåt yrkesmässigt är ännu ovisst. Men politiken kommer Annicka Engblom inte att släppa.

– Jag har meddelat att jag gärna tar en plats i kommunfullmäktige i Karlskrona. Den lokala politiken är väldigt viktig för mig. 

”Fått gråta i kudden ibland”

Uppdraget som riksdagsledamot har medfört både toppar och dalar – inte minst i privatlivet – där det svåraste varit all tid borta från familjen.

– Jag har missat födelsedagar, kvällsmys och sagostunder. Men det har varit mer tufft för mig än mina döttrar, eftersom de haft en fantastisk familj runt omkring sig. De har haft det bra, medan jag har fått gråta i kudden ibland.

”Mina favoritkandidater”

Vem som blir Annicka Engbloms efterträdare avgörs först på valdagen 2022, men kampen ser ut att stå mellan tre kvinnor: Camilla Brunsberg, oppositionsråd i Karlskrona, Elin Petersson, kommun- och regionpolitiker, och Åsa Coenraads, nuvarande riksdagsledamot för Västmanland.

– De här tre kvinnorna är mina favoritkandidater. De är alla väldigt kompetenta på olika sätt, säger Annicka Engblom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.