• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Åsa Coenraads, nuvarande riksdagsledamot för Västmanland, Camilla Brunsberg, oppositionsråd i Karlskrona, och Elin Petersson, kommun- och regionpolitiker. Hör deras respektive syn på sina chanser på riksdagsplatsen i klippen nedan. Foto: Jennifer Alm/SVT

Maktkamp inom Moderaterna: Trio slåss om riksdagsplatsen

Uppdaterad
Publicerad

En ny riksdagsrepresentant för Moderaterna i Blekinge ska utses och kampen står mellan tre kvinnor. SVT har träffat kandidaterna för att se hur de ser på sina chanser – och på konkurrensen.

Efter fyra mandatperioder som moderat representant för Blekinge i riksdagen meddelade Annicka Engblom i våras att hon inte ställer upp för omval i valet 2022.

Kampen om vem som ska fylla Engbloms stol under nästa mandatperiod ser nu ut att stå mellan tre kvinnor. 

Vann partiets provval stort

När Moderaterna i slutet av oktober genomförde sitt provval tog Camilla Brunsberg, oppositionsråd och gruppledare i Karlskrona, hem en klar seger. 

Hon är också den kandidat som partiets egen nomineringskommité föreslagit som förstanamn på valsedeln inför riksdagsvalet.

Den unga utmanaren – med nytt uppdrag i regionen

Karlshamnspolitikern Elin Petersson var den politiker som kammade hem näst flest röster av partikollegorna.

I förra veckan stod det även klart att 28-åringen tar över som ordförande i regionala utvecklingsnämnden, efter Johan Sandbergs (M) bortgång.

Att Elin Petersson gått in i regionspolitiken på allvar betyder dock inte att hon tappat fokus på målet – en plats i riksdagen – menar hon själv. 

Nykomlingen från riksdagen

Den tredje toppkandidaten är Åsa Coenraads, som sedan 2010 suttit i riksdagen för Västmanland. I våras flyttade hon till Blekinge för kärleken.  

Just denne kärlek är något som, enligt källor inom partiet, kan komma att få stor inverkan på utfallet, då Åsa Coenraads sambo är kommunalrådet och länsförbundets ordförande, Roger Fredriksson.

 – Både Ronneby och Karlshamn verkar vilja se henne som toppnamn nu. Bara för att Camilla vann provvalet är det långt ifrån avgjort, säger en källa till SVT.

Men Åsa Coenraads själv menar att den typen av påståenden om sambon är helt felaktiga – och att förhållandet snarare är till nackdel när hon kandiderar.

Då utses toppkandidaten

Hur Moderaternas valsedel till riksdagsvalet kommer att se ut fastställs på partiets nomineringsstämma den 20 november. Då har de ombud som deltar möjlighet att föreslå – och tala för – de kandidater man vill se i topp, innan allt avgörs i en omröstning.

Men kampen om vem som får platsen i riksdagen nästa mandatperiod avgörs först på valdagen 2022, då personkryss kan förändra utfallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.