En allé med lindar. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Trädbråk avgörs i domstol

Uppdaterad
Publicerad

Nio nedsågade lindar i Ronneby har orsakat strid mellan kommunen och länsstyrelsen. Nu ska det hela avgöras i domstol, skriver Sydöstran.

Trädbråket handlar om de nio lindar på Reddvägen söder om Ronneby brunn, som på grund av dåligt skick sågades ner 2013.

Ronneby kommun motiverade nedsågningen med att lindarna var en fara för allmänheten, då de var murkna och riskerade att falla på människor.

Kräver 36 nya träd

Men det hela blev snabbt en tvist mellan kommunen och Länsstyrelsen i Blekinge.

Ronneby kommun vill ersätta träden med nio nya, medan länsstyrelsen kräver att kommunen planterar 36 stycken istället. Dessa menar man då skulle sättas längs Reddvägens västra del.

Myndigheten anser att ”de biologiska transportlederna har skadats” och att den nya allén därför bör vara lika lång som vägavsnittet.

Striden om lindarna i Ronneby har sedan 2013 passerat mark- och miljödomstolen, som gav länsstyrelsen rätt. Nu vill Ronneby kommun att fallet prövas i hovrätten och att man där ska riva upp kravet på 36 lindar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.