Så här såg det ut på buss 5 från Nättraby tidigare i veckan. Foto: Privat

Trångt på Blekinges bussar trots nya striktare råd

Uppdaterad
Publicerad

Trots de nya striktare råden i Blekinge så är det fortfarande fullt på länets bussar under vissa tider.

– I dessa tider är det inte bra. Folk stod på varandra, säger resenären Susanne Harrysson.

Tidigare i veckan införde Region Blekinge skärpta regionala råd i och med den ökade smittspridningen av coronaviruset i länet. Man uppmanar då till att inte resa med kollektivtrafiken vid tidpunkter då trängsel kan uppstå.

Men trots det har det blivit fullt på vissa bussar i rusningstid. Susanne Harrysson skulle i torsdags åka från Nättraby in till Karlskrona och blev då chockad över hur många som släpptes på bussen.

– Först går det på 20-30 personer, sedan vid nästa busshållsplats går det på 30 pers till. Det var fullt både bakåt och framåt med stående passagerare. Det var skrämmande, berättar Susanne Harrysson, som själv delat en bild i sociala medier på den trånga bussen.

Bilden har fått många kommentarer och spridits i sociala medier.

– Många har reagerat. Det är skrämmande faktiskt.

Susanne Harrysson reagerade starkt när hon åkte på den fullsatta bussen från Nättraby. Foto: SVT/Michelle Hallberg

Uppmanas att följa råden

Från Blekingetrafikens sida menar man på att var och en måste ta sitt ansvar att följa de råd som finns.

– Man ska ta den här uppmaningen på allvar. Det får inte bli så att det är något som kollektivtrafiken ska lösa. Uppmaningen är att inte åka när det kan uppstå trängsel. Var och en måste tänka till och vänta på nästa buss om man tycker att det är för trångt, säger Jakob Emander, tillförordnad trafikchef på Blekingetrafiken.

En busschaufför får inte själv neka något att gå på bussen, men kan skylta om att bussen är full.

– Vi vidtar alla åtgärder vi kan för att det inte ska uppstå trängsel. Vi kör alla tillgängliga bussar vi har och sätter in dem där de mest behövs. Det vi kan göra är att informera och vi försöker också påverka kommunerna att sprida ut starttiderna för gymnasiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.