I videon berättar Björn Andersson, poliskommissarie på Nationellt IT-brottscentrum, om de tre vanligaste integritetsintrången. Foto: Anders Magnusson/SVT/Arkiv

Det här får du inte sprida i sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Lagen om olaga integritetsintrång har varit i bruk i snart tre år och ett stort antal rättsfall har hunnit avgöras sedan dess. Här listar Björn Andersson, poliskommissarie på Nationellt IT-brottscentrum, de tre vanligaste lagöverträdelserna.

När samhället insåg att det behövdes nya kränkningslagar för att möta digitaliseringen, infördes lagen om olaga integritetsintrång. Nu har den varit i bruk i snart tre år, och under de två första åren anmäldes drygt 500 brott.

– Lagen i sig säger att om man sprider bilder av personer i utsatta situationer eller känslig och privat information, då är det en kränkning. Generellt kan man säga att om det är ett material man själv inte skulle vilja ha ute på internet, då är det i regel ett material som faller under den här lagstiftningen, säger Björn Andersson, poliskommissarie på Nationellt IT-brottscentrum.

Brottet kan ge allt från böter upp till fyra års fängelse.

I klippet ovan listar Björn Andersson de vanligaste exemplen på brottet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.