Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Via krypterade chattar skickade knarkligan bilder till varandra som visar hur de tillverkar amfetamin. Foto: Polisen

Trojan Shield: Nu inleds enorma rättegången efter knarkhärvan

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleds rättegången efter den enorma knarkhärvan med bas i nordöstra Skåne och Sölvesborg. Femton personer står åtalade för att ha tillverkat och sålt hundratals kilo amfetamin, bland annat i en ladugård i Sölvesborg. Rättegången i Malmö tingsrätts säkerhetssal väntas pågå till långt in på våren.

Efter lång tids spaning slog polisen till mot knarkligan, som under minst ett halvår tillverkat och sålt nära 300 kilo amfetamin runt om i Sydsverige. En stor del av knarket tillverkades dels i ett bostadshus i centrala Osby, dels i en ladugård i Sölvesborg.

Nu, drygt ett och ett halvt år efter tillslaget, inleds rättegången mot de totalt 15 åtalade. Som bevisning har åklagaren bland annat omfattande spaningsbilder, avlyssnade telefoner och innehåll ur krypterade chattar, där ligan diskuterat allt från tillverkning till försäljningar.

Knarkstallet i Sölvesborg

De fyra huvudmännen är hemmahörande i Kristianstad, men även tre personer med Blekingekopplingar står åtalade för synnerligen grovt narkotikabrott och riskerar nu upp till tio års fängelse. Samtliga åtalade utom en nekar till brott.

Rättegången väntas pågå i 58 dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knarkstallet i Sölvesborg

Mer i ämnet