På tisdagen står den 53-årige Blekingeföretagaren inför rätta i Blekinge tingsrätt. Foto: TT

Trots anmälningar – misstänkta bedrägerierna fortsatte

Uppdaterad
Publicerad

I dag hålls rättegången mot den 53-årige Blekingeföretagaren, där han står åtalad för flera fall av bokföringsbrott. Men att han har varit verksam i över hundra bolag och utfört omfattande misstänkta kreditbedrägerier är inget som vare sig åklagaren eller rättsväsendet tittat närmare på.

– Det är rent ut sagt patetiskt. Det här hade kunnat stoppas för länge sen, säger bedrägeriexperten Anders Björkenheim.

53-åringen står åtalad för grovt bokföringsbrott, för att i sex av sina totalt 108 bolag ha skrivit under falska årsredovisningar. Vid en fällande dom riskerar han fängelsestraff och näringsförbud.

Samtidigt har åklagaren och Ekobrottsmyndigheten inte kartlagt mannens totala affärsverksamhet närmare.

Bolagsbedragaren i Blekinge

– Jag har bara utrett de brott som är anmälda. Det han står åtalad för är att inte ha lämnat in korrekta årsredovisningar och då är den övriga affärsverksamheten inte intressant i utredandet av det brottet, säger Camilla Ström, åklagare på Ekobrottsmyndigheten.

Anmälningarna har lämnats in av konkursförvaltare i några av de av 53-åringens bolag som har gått i konkurs.

Anmälningar läggs på hög

Redan under 2017 polisanmäldes 53-åringen av hemelektronikföretaget Media Markt för misstänkta bedrägeribrott – och 2018 gjorde ett byggvaruhus detsamma. Förundersökningar har inletts, men fortfarande har inga utredningsåtgärder vidtagits i något av ärendena.

– Det beror på hög arbetsbelastning, säger Emma Lenell, förundersökningsledare på polisens bedrägerienhet.

18 av 53-åringens bolag har den senaste tiden begärts i konkurs. Men konkursförvaltare har ständiga problem att få ut bolagens bokföring, och sammanträden i rätten får ställas in då 53-åringen inte dyker upp. Foto: SVT

”Rent patetiskt”

Den långa utredningstiden och rättsväsendets oförmåga att få stopp på de misstänkta bedrägerierna är bedrägeriexperten Anders Björkenheim kritisk till.

– Det är faktiskt rent patetiskt. Det här är något som Ekobrottsmyndigheten, Skatteverket och polisen känt till i minst tre år. Ändå har det fått fortgå, säger han.

Hur kan det få pågå?

– Det här tar evigheter att utreda. Man har kört fem-sex styrelsegenerationer i varje bolag, fiktiva identiteter som i sin tur validerat nästa identitet. Den som skulle börja granska det här skulle snart ge upp.

”Har lånat ut sitt namn”

Den 53-årige mannen har i polisförhör inför dagens rättegång gett olika förklaringar till varför han har skrivit under falska årsredovisningar i sex fall.

Dels säger han att han har fått betalt för att göra det, eller att han har blivit hotad till att göra det.

– Han har lånat ut sitt namn, men inte mer. Det är kanske inte fel att säga att han har varit en så kallad målvakt, säger Björn Lindmar, 53-åringens försvarsadvokat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bolagsbedragaren i Blekinge

Mer i ämnet