Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kristdemokraternas partistyrelse informerades att det anonyma twitterkontot som flera politiker kopplat till Pelle Nordensson var polisanmält. Men när SVT Nyheter Blekinge kontrollerar med polisens register, finns inte någon anmälan. Foto: TT/SVT

Trots KD:s besked – ingen polisanmälan registrerad för Twitter-kontot

Uppdaterad
Publicerad

Internt bekräftade KD-kommunalrådet Bengt Jönsson att en polisanmälan gjorts för att reda ut vem som stod bakom det anonyma Twitter-kontot ”Amazing Flexo”.

Men någon sådan anmälan finns inte upprättad enligt polisen, visar SVT:s granskning.

I slutet av förra veckan meddelade kommunalrådet Bengt Jönsson styrelsen för Kristdemokraterna att den utpekade kontoinnehavaren – partivännen Pelle Nordensson – vänt sig till polisen och lämnat in en anmälan.

– Bengt sa att Pelle gjort en polisanmälan, bekräftar partiets tidigare gruppledare Billy Åkerström för SVT.

Kritik mot anonymt Twitter-konto

Syftet var att få svar på vem, om inte Nordensson själv, som under flera års tid kapat kontot och bland annat publicerat en selfiebild på just Nordensson.

Ett konto som dessutom under flera års tid följts av och interagerat med flera andra ledande KD-politiker i Karlskrona.

Kontot fick uppmärksamhet i slutet av förra året efter en nedsättande tweet om personer med kromosomavvikelser – detta samtidigt som Nordensson utsetts till ny ordförande i funktionsstödsnämnden.

Förnekar all kännedom

Men trots att SVT i flera dagar bett att få ta del av en kopia av anmälan har den inte lämnats ut av varken partiet eller Nordensson.

Och vid en kontroll av polisens nationella anmälningsregister under den aktuella perioden finns ingen anmälan som kan kopplas till ärendet eller till Pelle Nordensson – som själv hela tiden förnekat all kännedom om ”Amazing Flexo”.

I dag kom beskedet att han nu lämnar både sina uppdrag och partiet ”av hälsoskäl”.

– Pelle har visat mig en skärmdump av sin anmälan. Om den inte finns hos polisen är det ingenting jag kan kommentera, säger Bengt Jönsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot anonymt Twitter-konto

Mer i ämnet