Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jens Langert är en av riggarna som jobbar med renoveringen, spela klippet för att höra honom förklara hur det går till. Foto: Martin Axelsson Därth

Trots kråkproblem – nu ska ikoniska fartyget i Karlskrona renoveras

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska fartyget Jarramas, som ligger för ankar vid Stumholmen i Karlskrona, flyttas för att genomgå en renovering.

Men flytten höll på att bli försenad när ett kråkbo hittades högst upp i stormasten.

Det var tio år sedan sist men nu ska en av världens minsta fullriggare – fartyget Jarramas äntligen ut till sjöss igen. Den här gången blir det att bogsera skeppet från marinmuseum till handelshamnen. Anledningen till flytten är att stormasten ska genomgå en renovering.

Men under förberedelserna upptäcktes ett kråkbo i stormasten, vilket innebar en potentiell försening.

– Hade kråkorna varit där i så hade vi faktiskt inte fått göra den här flytten, säger Johan Löfgren, chef för samlingsenheten, Marinmuseum.

Bevakades med drönare

Enligt artskyddsförordningen är kråkor fridlysta och därför kunde boet inte bara tas bort eller störas så länge kråkorna var kvar. Efter två veckors bevakning med drönare av boet kunde det konstaterats att fåglarna flyttat ut.

– Vi fick inte riva ner boet utanför vi fick ta ner det försiktigt och sen kommer vi placera det på en ny plats så att det kan återanvändas, säger Johan Löfgren.

Nu kan renoveringen komma igång. Med hjälp av Marinmusei vänner har Marinmuseum har fått ekonomiskt stöd för att genomföra renoveringsarbetet.

Fartyget kommer vara öppen för besökare som vanligt under sommaren men utan stormast.

Hör mer om renoveringen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.