Paul Andersson (M), kommunalråd i Sölvesborg, vill tillåta lägenheter i ett område med översvämningsrisk. Foto: Sweco (illustration) och SVT

Trots översvämningshot – här planeras havsnära bostäder

Uppdaterad
Publicerad

I Hälleviks hamn planeras havsnära bostäder. Sölvesborg kommun konstaterar att området riskerar att översvämmas – men vill ändå tillåta byggandet av 50 nya lägenheter. 

I Blekinge rekommenderar länsstyrelsen att nya bostäder ska byggas minst tre meter över havet. Säkerhetsavståndet är satt för att skydda nybyggen från ett stigande hav på grund av klimatförändringarna.

En meter över havet

Marken där Hälleviks rökeri finns idag ligger på mellan 1,0 och 1,6 meter över havet. Där vill Sölvesborgs kommun i stället tillåta byggandet av 50 nya lägenheter, inrymda i 23 byggnader, samt restaurang, bageri, konditori eller butik.

Kusten och klimatet

– Vi behöver bostäder i Sölvesborg. Med rätt åtgärder och lyfta upp golvhöjden på rätt nivå tror vi det kommer fungera, säger kommunalrådet Paul Andersson (M).

”Hälleviks hamnby”, som det framtida området kallas och som är planerat att ersätta Hälleviks rökeri, är inte de enda havsnära bostäder som planeras i Sölvesborg. I Sandviken planeras för ett villaområde med cirka 30 tomter. I Västra Torsö planeras för åtta nya tomter.

Kan bli svårt att försäkra

Enligt branschorganisationen Svensk Försäkring tillåter kommuner byggen för nära havet och det innebär att de snart inte går att försäkra. Men den farhågan avfärdar Paul Andersson.

– Följer vi de byggregler som finns idag så ska de inte vara några problem, säger han.

Klicka på videon för att se bilderna från platsen för det planerade bostadsområdet i Hällevik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kusten och klimatet

Mer i ämnet