Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marina Eliasson, svensklärare på Törnströmska gymnasiet i Karlskrona, välkomnar undervisning på plats. Foto: TT/SVT

Skolstart på plats – trots smittskyddets distansvädjan

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagsmorgonen kommer Karlskronas elever tillbaka till skolan efter jullovet. Skolorna har förberett för närundervisning, även om smittskyddsläkare Bengt Wittesjö hade velat se att de första tre veckorna var på distans.

Det var i förra veckan som Blekinges smittskyddsläkare Bengt Wittesjö bad Folkhälsomyndigheten att besluta om en rekommendation till länets skolor om att återigen införa distansundervisning. Det han vill se är tre veckors distans för länets högstadie- och gymnasieelever för att minska risken för smittspridning.

Men redan samma dag meddelade Folkhälsomyndigheten på sin hemsida att närundervisning ska gälla vid skolstarten – för att värna om ”barns och ungas känsla av trygghet, socialt sammanhang och välbefinnande”.

Under måndagskvällen rapporterade P4 Blekinge att Folkhälsomyndigheten har avslagit Bengt Wittesjös förslag om distansundervisning.

Facket oroliga

När SVT besöker Törnströmska gymnasiet i Karlskrona dagen före skolstart, välkomnar lärarna beslutet om närundervisning.

– Jag föredrar att vi är på plats, för då kan vi hjälpa eleverna i stunden. Jag tror att de flesta elever vill vara på plats, säger Marina Eliasson, svensklärare.

Niclas Wahlgren, distriktsordförande för Lärarnas riksförbund i Blekinge, menar att närundervisning innebär både för- och nackdelar.

– Det är framför allt bättre för elever på praktiska program, som drabbats av distansundervisningen, säger han.

Samtidigt är han orolig för vad en hög sjukfrånvaro kan innebära för lärarna.

– Man ska vara hemma vid minsta symptom och det kan komma att innebära mycket frånvaro. Det medför i sin tur merarbete för lärarna, som både har elever på plats och hemma. Jag kan därför tycka att det vore bättre med distans där det är möjligt.

Hör mer i klippet ovan.

Karlskrona tisdagen den 11 januari

Ronneby onsdagen den 12 januari

Karlshamn onsdagen den 12 januari

Olofström onsdagen den 12 januari

Sölvesborg onsdagen den 12 januari

källa: kommunernas hemsidor

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer