Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
90 procent av alla heltidsbrandmän i Sverige har ansökt om dispens från EU:s nya arbetstidsdirektiv. Däribland även räddningsförbunden i Blekinge. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Trotsar EU-direktiven – Blekinges brandmän behåller gamla schemat

Uppdaterad
Publicerad

De nya avtalen kring EU-direktiven om dygnsvila började gälla för brandmän den 1 februari i år. Men brandmännen i Blekinge trotsar avtalen och går kvar på gamla schemat – i väntan på besked om dispens.

Sedan den 1 februari ska räddningstjänstens personal ha elva timmars dygnsvila, vilket gör att deras dygnspass inte längre kan genomföras.

90 procent av alla heltidsbrandmän i Sverige har ansökt om dispens från de nya avtalen kring EU:s arbetstidsdirektiv. Däribland båda förbunden i Blekinge – västra och östra. Det berättar Martin Bruér, Kommunals skyddsombud för räddningstjänsten i östra Blekinge.

– Man ser att systemet inte fungerar i praktiken när så många behöver gå kvar på schemat för verksamhetens behov, säger Martin Bruér.

Lång väntetid

Dispensnämnden består av representanter från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), arbetsgivarorganisationen Sobona samt fackförbundet Kommunal och två oberoende ordförande.

Första signalerna från nämnden var att väntan på en dispensansökan förmodades vara några veckor. Men i takt med att allt fler brandstationer sökt dispens har väntetiden blivit längre.

– Vi är uppe i flera månader nu. Vi kommer att fortsätta på gamla schemat tills vi fått svar och jag skulle gissa att dröjer lång tid, säger Martin Bruér.

Hör honom berätta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.