Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I dag finns det kameraövervakning på två platser i Olofström. I klippet hör du George Nilsson, kommunpolis, prata om tryggheten i kommunen och eventuell effekt av kamerorna. Foto: Erik Lundmark/SVT

Tryggheten har ökat i Olofström – men flera partier vill ha kameror

Publicerad

Tryggheten har seglat upp som en stor valfråga på flera platser i landet – och så även i Olofström. Men även om invånarna enligt polisens mätningar känner sig relativt trygga, vill flera politiska partier sätta upp fler övervakningskameror i staden.

Varje år genomför polisen trygghetsmätningar i kommunerna, och i Olofström svarar invånarna att de känner sig tryggare och tryggare.

– Vi ser att tryggheten ligger på normalnivå. Det sticker inte ut åt det negativa hållet, säger George Nilsson, kommunpolis.

Valet 2022 Blekinge

Kameror på två platser

Annat var det för några år sedan, efter att staden drabbats av ett flertal anlagda bränder. Då väcktes frågan om övervakningskameror till liv. I dag finns de på två platser i kommunen – Vilboksskolan och Ekeryds förskola. Där sattes de upp efter upprepade fall av skadegörelse.

– Vi kan se att problemen på skolorna har minskat. Men det är svårt att säga om det beror på kamerorna eller på andra insatser vi genomförde, säger George Nilsson.

Samtidigt svarar alla partier utom Vänsterpartiet att de är positiva till att fler övervakningskameror ska sättas upp, i SVT:s valkompass.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Blekinge

Mer i ämnet