Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Förjävligt, det är det sämsta de har gjort”, säger Bengt-Göran Olsson om att politiker i Ronneby vill stänga köket. Foto: Philip Nilsson/SVT

Trygghetsboendets kök i Backaryd riskerar stängning: ”För jävligt”

Uppdaterad
Publicerad

Ansvariga politiker i Ronneby vill lägga ner köket på trygghetsboendet Backen i Backaryd. Något som väcker starka känslor bland de boende.

– Jag tycker att det är för jävligt, det är det dummaste de har gjort, säger Bengt-Göran Olsson.

Beslutet togs av teknik-, fritids, och- kulturnämnden i Ronneby kommun i slutet av januari, till följd av besparingskrav. Detta har överklagats av ett antal lokala samhällsföreningar, något som P4 Blekinge var först att berätta om.

Ingen av de äldre som är på plats för att äta lunch i Backens kök som SVT pratat med har något positivt att säga om att det kan komma att läggas ner.

– Lägger man ner det så blir jag ensam. För jag har inga anhöriga, säger Gert-Johannes Jansson som bor på trygghetsboendet.

Undersköterskan Ann Jensen säger att det får en stor påverkan ifall de inte längre äter tillsammans.

– Det är den enda aktiva sociala samvaron många har, de kanske inte träffar någon mer under dagen sen.

Sonja Olsson berättar att hon och hennes vänner brukar umgås i matsalen.

– Vi sitter och pratar runtomkring, säger hon.

Se fler reaktioner i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.