Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Per-Gunnar Johansson (M), ordförande i teknik-, fritids, och- kulturnämnden, säger att köket ska stängas för att spara pengar. Foto: Philip Nilsson/SVT

Därför vill Ronneby kommun stänga Backens kök: Besparingskrav på tolv miljoner

Publicerad

Beslutet att lägga ner köket och stänga matsalen på trygghetsboendet Backen har överklagats av flera lokala samhällsföreningar.

– Vi har ett besparingskrav, säger nämndsordförande Per-Gunnar Johansson (M).

Det var teknik-, fritids, och- kulturnämnden i Ronneby kommun som i slutet av januari bestämde sig för att stänga trygghetsboendet Backens kök i Backaryd. Detta beslut har överklagats av ett antal lokala samhällsföreningar.

Lina Carlstedt, ordförande för Backaryds samhällsförening, säger att det främsta skälet till att man överklagar beslutet om stängningen är för att hindra seniorer från att bli ensamma.

– Det säger sig självt att det är en skillnad på att äta lunch tillsammans med andra kontra att sitta i sin lägenhet och få en matlåda, säger hon.

Kommunen: Handlar om besparingar

Per-Gunnar Johansson (M), ordförande i nämnden, menar att stängningen av köket är ett nödvändigt ont.

– Vi har ett besparingskrav på tolv miljoner kronor och köket i Backaryd är en av de saker vi sparar in på, säger han.

Om köket stängs förlorar de äldre även tillgång till själva matsalen. Därför kommer de inte kunna ta med sig matlådorna och äta där tillsammans.

Per-Gunnar Johansson (M) säger att seniorerna inte nödvändigtvis måste äta ensamma i framtiden.

– Lokalen ägs ju av Ronnebyhus, som kanske kan hyra ut den till Vård och- omsorg, om man önskar ha ett gemensamt utrymme.

Hör argumenten från Lina Carlstedt och Per-Gunnar Johansson (M) i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.