Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kustbevakningen kräver nu 1,2 miljoner kronor i vattenföroreningsavgift av TT-Line efter oljeutsläppet i Pukaviksbukten. Foto: Kustbevakningen

Rederiet TT-Line krävs på 1,2 miljoner efter oljeutsläpp

Uppdaterad
Publicerad

TT-Line krävs på 1,2 miljoner kronor i vattenföroreningsavgift efter att färjan Marco Polo läckt 60 000 liter olja i Pukaviksbukten.

Efter oljeutsläppet i Pukaviksbukten har Kustbevakningen skickat en nota för vattenföroreningsavgift till TT-Line, rederiet för Marco Polo, angående de 60 000 liter olja som släpptes ut i oktober 2023.

Avgiften – beräknad utifrån utsläppets storlek – är 1,2 miljoner kronor, skriver Kustbevakningen i ett pressmeddelande.

Nu har rederiet möjlighet att yttra sig innan beslut om den slutgiltiga summan fastställs.

Fler krav väntar

Kustbevakningen sammanställer nu hur mycket arbetstid som lagts på saneringsarbetet, en kostnad som TT-Line också kommer få stå för. Men hur stor den summan kommer bli vet man inte i dag.

– Jämförelsevis kan man säga att vid fartygsbrand på Almirante Storni utanför Göteborg i december 2021 blev notan för arbetsinsatsen 6,8 miljoner. I Pukaviksbukten har vi lagt fler arbetstimmar, säger Karin Cars, kommunikatör på Kustbevakningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.