Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur taxichauffören hade förpackat drogerna och hör Jenny Åberg, kemist på Tullverket, berätta mer om hur farlig den här typen av smuggling är i klippet ovan. Foto: Foto: SVT/Tullverkets förundersökning

Tullverket varnar: Livsfarlig drog säljs i falsk förpackning

Publicerad

Den senaste tiden har Tullverket sett en ökning av den livsfarliga drogen Metonitazen och att den smugglas i förfalskade Oxycontinburkar.

I Karlskrona finns ett färskt exempel med en taxichaufför som försökte ta in tusentals tabletter i landet på det här sättet.

Chauffören, en man i 60-års åldern, färdades med en polskregistrerad taxi när han blev stoppad i tullen i Karlskrona i mitten av november i fjol.

Inuti den ihåliga taxiskylten, som var nedplockad och låg i bagageluckan i bilen, hade han förpackat 28 burkar märkta som Oxycontin i svart folie.

Men innehållet i burkarna var något annat.

Ny drog i Sverige

Sammanlagt innehöll de 3 102 tabletter av den fentanylliknande, mycket starkare, drogen Metonitazen – vars påverkan på kroppen kan liknas vid heroin.

Jenny Åberg är kemist på Tullverket och berättar att Metonitazen precis har börjat komma till Sverige. Det första beslaget Tullverket gjorde utav drogen var för ganska exakt två år sedan.

– Däremot så ser vi en ökning och vi ser framförallt en ökning utav de här förfalskade Oxycontinburkarna som innehåller Metonitazen istället, säger hon.

Billigare än marknadspriset

Jenny Åberg beskriver det som en stor fara för missbrukare.

– De som köper tabletterna vet ju inte att de innehåller en ny sorts opioid som är mycket starkare än det man tror att det är. Det kan förstås öka risken för överdosdödsfall.

I förhör säger mannen, som nu står åtalad för grov narkotikasmuggling, att han visste om att burkarna han hade köpt på internet inte innehöll Oxycontin eftersom de var billigare än marknadspriset.

Hör mer i klippet ovan.

statistik över narkotikabeslag i Blekinge 2023

Under 2023 gjorde Tullverket 158 beslag av narkotika i Blekinge, det är 30 färre än året innan.

Beslagen av narkotika och narkotiska läkemedel i form av tabletter och kapslar ökade inte, men mängden som man tog i beslag gjorde det.

Sammanlagt beslagtog Tullverket 3 580 tabletter eller kapslar i länet förra året. Det är mer än dubbelt så mycket jämfört med under 2022.

I den statistiken ingår inte beslag av Tramadol, Ecstasy, Fentanyl, dopningsmedel eller läkemedel.

Källa: Tullverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.