Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tullverket berättade vid en pressträff i Malmö i att beslagen av narkotika var rekordhöga under 2023. Foto: Johan Nilsson/TT

Rekordbeslag av narkotika 2023: ”Saknar historiskt motstycke”

Uppdaterad
Publicerad

2023 blir ett rekordår i beslag av narkotika i Sverige. Det meddelade Tullverket under en pressträff på onsdagen. Beslagen är mer än dubbelt så stora som 2022 och består bland annat av kokain, amfetamin och cannabis.

Redan i november konstaterade Tullverket att de aldrig tidigare beslagtagit så mycket kokain som 2023. Helsingborgs hamn har beskrivits som en inkörsport för narkotika in till Sverige.

– Det är en omfattande och avancerad verksamhet vi möter som saknar historiskt motstycke, säger Charlotte Svensson, generaltulldirektör på Tullverket.

Stora beslag av cannabis

Totalt har 11 ton narkotika beslagtagits under 2023, och det är dubbelt så mycket som föregående år, enligt Tullverket. 2022 beslagtogs 5 200 kilo. Enligt Tullverket har hälften av narkotikan beslagtagits i Helsingborg.

Bland annat är beslagen av cannabis tre gånger större jämfört med 2022. Aldrig tidigare har det stoppats så mycket cannabis i tullen.

Även beslagen av kokain och heroin ökar, men vapenbeslagen är inte lika stora som föregående år.

Göder kriminella gäng

Tullverket menar att de har blivit bättre på att hitta narkotikan, och att det är en medveten strategi att gå på den grova smugglingen.

– Vi har blivit vassare, och vi är på rätt ställen. Det finns en stor marknad i Sverige, det är mer acceptabelt att bruka narkotika. Om man gör det bidrar man till våldsutvecklingen i Sverige. Narkotika göder gängen, säger Jennie Von Alten, avdelningschef Tullverket.

Samtidigt säger avdelningschefen att beslagen är en bråkdel av narkotikan som kommer in i Sverige.

Så mycket ökade beslagen från 2022 till 2023

Cannabis: 2 285 kilo till 7 187 kilo.

Amfetamin: 548 kilo till 1 162 kilo.

Kokain: 822 kilo till 1 303 kilo.

Heroin: 8,3 kilo till 11,7 kilo.

Källa: Tullverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.