Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder från Tullverket som visar hur kokain göms i lasten. Beslaget är ett av dem som gjorts i Helsingborg sedan september förra året. Foto: Tullverket/TT

Tullen: ”Omfattande kokainsmuggling till Helsingborgs hamn”

Uppdaterad
Publicerad

1,3 ton kokain har beslagtagits i Helsingborgs hamn sedan september förra året. Det uppger Tullverket på en presskonferens. Beslag som ”helt saknar motstycke i svensk kriminalhistoria”, enligt Magnus Pettersson, åklagare på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Helsingborgs hamn har under senare år befäst sin ställning som den stora inkörsporten när det gäller narkotika i Sverige.

I april gjordes ett rekordstort beslag på 460 kilo och i maj beslagtog tullen ytterligare 450 kilo kokain.

Kokainsmuggling Helsingborgs hamn

Beslag som stärker bilden av att hamnen har blivit en inkörsport för kokain, inte bara till Sverige utan även övriga Europa.

”Flödar fritt”

Enligt Magnus Pettersson finns två huvudskäl till att det ser ut som det gör: dels att kontrollfrekvensen i Helsingborgs hamn har varit för låg, dels att skalskyddet runt hamnen har varit underdimensionerat.

Något som innebär att kokainet i dag ”flödar fritt både ut och in ur hamnen”.

– Jag måste konstatera att det är uteslutet att vi genom spaning, utredning och lagföring ska kunna stoppa kokainsmugglingen genom Helsingborgs hamn.

Han menar nu att varenda container som passerar hamnen måste kontrolleras.

”Stora brottsvinster”

Kokainet smugglas ofta i transporter med frukt och grönt från Sydamerika. Inte minst i containrar fyllda med bananer. 

Smugglingen utförs dels av svenska kriminella nätverk, men även av internationella kriminella organisationer.

– Den här smugglingen genererar mycket, mycket stora brottsvinster, säger Magnus Pettersson.

Efter cannabis är kokain den mest konsumerade illegala drogen i Europa. Enligt EU:s narkotikabyrå EMCDDA kan den europeiska kokainmarknaden vara värd upp emot 150 miljarder kronor om året. 

Se bilderna från senaste rekordbeslaget:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
460 kilo kokain hittades i lönnfack i två containrar i Helsingborgs hamn i april. Det är ett av de största beslagen Tullverket gjort hittills i Sverige. Foto: Tullverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kokainsmuggling Helsingborgs hamn

Mer i ämnet