I väskorna fann tullen nästan 50 kilo sydamerikanskt kokain. Foto: Tullverket

Kokainsmugglarna togs på bar gärning – döms till långa fängelsestraff

Uppdaterad
Publicerad

Det blev långa fängelsestraff för de två män som greps på bar gärning i Helsingborgs hamn i slutet på förra året. Nästan 50 kilo kokain resulterade i sju och ett halvt års fängelse vardera.

Det var natten till den 14 december förra året som tullkriminalens spanare upptäckte två maskerade och mörkklädda personer i Helsingborgs containerhamn. De greps och strax därefter hittar tullen tre fullproppade väskor, fyllda till brädden, med sydamerikanskt kokain.

Nu döms de för för synnerligen grovt narkotikabrott till fängelse i sju år och sex månader av Helsingborgs tingsrätt. De utvisas även på livstid.

Tullen ser en tydlig koppling mellan kokaininförseln, Helsingborgs hamn och importen av frukt- och grönt från Sydamerika. Foto: Tullverket

Förnekar kännedom

Både männen förnekar att de kände till väskornas innehåll. En av dem sa under rättegången att han trodde de innehöll cannabis medan den andra påstår att han inte alls har känt till vad förpackningarna innehöll. Något som tingsrätten inte trodde på.

Istället ansåg tingsrätten att det är mycket som talar för att de två männen visste precis vad det gjorde: Det handlar om två utländska medborgare som tagit sig olagligt till Sverige, brutit sig in i både hamn och container, för att sedan packa om narkotikan och frakta den vidare.

Flera större narkotikatillslag

Nyligen kontrollerade tullpersonal containrar från Ecuador i Helsingborgs hamn och i två av dem hittades lönnfack i golvet. Där fanns flera mindre förpackningar som visade sig innehålla 460 kilo kokain.

– Detta är ett av de absolut största samlade beslagen som Tullverket gjort någonsin, säger Erik Friberg, enhetschef på Tullverkets kriminalavdelning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.