Männen i 20-årsåldern bar tre väskor och lika många hittades senare – alla fyllda till brädden med sydamerikanskt kokain, berättar Erik Friberg som är chef för Tullverkets kriminalavdelning Syd. Foto: Tullverket

Tullen om kokaingripandet: ”Togs på bar gärning”

Uppdaterad
Publicerad

Två män greps i Helsingborgs hamn i slutet på förra året efter en spaningsinsats av tull och polis. Männen misstänks smugglat närmre 50 kilo kokain och nu åtalas de i Helsingborgs tingsrätt.

Det var på natten den 14 december som tullkriminalens spanare upptäckte två maskerade och mörkklädda personer i Helsingborgs containerhamn.

– De bar på väskor och verkade leta efter en särskild container, säger Erik Friberg som är chef för Tullverkets kriminalavdelning Syd.

De två personerna försvann sedan bland containrarna men återvände igen – nu tillsammans med en stege.

– Vi observerade hela tiden deras förehavanden och var beredda på att gripa dem vid ett lämpligt tillfälle, säger Erik Friberg.

De tre väskor som hittades vid brottsplatsen visade sig senare innehålla kokain till ettvärde av 43 miljoner kronor. Foto: Tullverket

Misstänkta försvann i hamnen

Trots det lyckades de två personerna ta sig ur både spaningsgruppens övervakning och även själva hamnen men greps senare vid Fiskepirsgatan.

– Vi hade stängt av flyktvägarna och de tar sig längre ut på fiskepiren.

Strax efter gripandet finner tullen tre fullproppade väskor lite längre bort.

– I väskorna fanns det drygt 47 kilo kokain som i missbrukarledet är värt minst 43 miljoner kronor. Beslaget bekräftar det vi länge har misstänkt, att det finns en direktlänk till Helsingborg från Sydamerika där kokainet produceras, säger Erik Friberg.

Männen i 20-årsåldern bar tre väskor och lika många hittades senare – alla fyllda till bredden med sydamerikanskt kokain. Foto: Tullverket

Helsingborg hamn känt för kokainflöde

Helsingborgs hamn är sedan tidigare en känd inkörsport när det gäller insmugglingen av kokain till Sverige. Ofta handlar det om de ecuadorianska bananbåtarna.

– Hamnen i sig är inte problemet utan att det finns en direktlänk från Sydamerika till Helsingborg med frukt och grönt, därför har vi successivt ökat vårt arbete i hamnen för att hindra att kokainet kommer in i Sverige, säger Erik Friberg.

De två  männen åtalas nu för synnerligen grovt narkotikabrott vid Helsingborgs tingsrätt. En av männen medger i förhör att han var i hamnen och att han fått order att hämta narkotikan i containern men att han trodde det var hasch. Den andre misstänkte mannen förnekar all inblandning.

Tullen ser en tydlig koppling mellan kokaininförseln, Helsingborgs hamn och importen av frukt- och grönt från Sydamerika. Foto: Tullverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.