Efter flera attacker på Söderåsen har nu en varg skjutits. Vargen på bilden är en arkivbild och tillhör inte det aktuella vargreviret på Söderåsen. Foto: TT/Paul Kleiven

Varg skjuten i Skåne – tros ligga bakom attacker på Söderåsen

Uppdaterad
Publicerad

Sedan den 8 februari har 15 djur dödats av varg i Skåne. Länsstyrelsen misstänker att en och samma varg ligger bakom flera av attackerna – och under onsdagen sköts den troligtvis.

På onsdagsmorgonen skedde den senaste vargattacken i det skånska Söderåsreviret. Offret blev ett lamm.

– Skyddsjaktorganisationen kom snabbt till platsen med spårhundar för att följa spåret efter den individen, säger Louise Gårdefalk, vilthandläggare på Länsstyrelsen Skåne.

Jakten ledde till att en hanvarg kunde fällas inom reviret.

Flera vargattacker hittills i år

Sedan den 8 februari har det skett nio angrepp och totalt har 15 djur fällts, bland offren finns får, getter och en alpacka.

– Vid varje angrepp åker vi ut och tar saliv-DNA-prov. I dagsläget har vi fått svar på fyra prov och de har visat sig tillhöra individen G93-23, säger Louise Gårdefalk.

Det är samma varg som rört sig i södra Sverige sedan september i fjol och ligger bakom minst 16 angrepp i landets södra delar.

Är det här en ovanligt aggressiv varg?

– Den här vargen sticker ut i antalet angrepp. Den har många angrepp som den utfört och kunnat knytas till. Den utmärker sig på det viset.

Provsvar skickade till SVA

Men än är det inte helt säkert att rätt varg är skjuten. Svar kommer först i slutet på nästa vecka.

– Nu kommer vi skicka den till Statens veterinärmedicinska anstalt som kommer få göra analys och se vilken individ det är. Det är en hanvarg och den fälldes i närheten av morgonens angrepp sen får analysen avgöra vilken individ detta är. Vi utgår från att det är den.

Vad hoppas ni nu på när en varg är skjuten?

– Det har varit mycket angrepp de senaste månaderna. För djurägare med tamdjur hoppas vi att det ska lugna ned sig och kännas tryggare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.