Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Chattar är en viktig del av åklagarens bevisning mot hamnarbetaren som misstänks för inblandning i kokainsmuggling i Helsingborgs hamn. Ett exempel är en chatt med en person i Ecuador – se mer i klippet ovan. Foto: SVT

Chattar kan fälla misstänkta kokainligan i Helsingborgs hamn

Publicerad

Konversationer från den krypterade chatten Sky ECC är avgörande bevisning i rättegången mot de män som åtalats misstänkta för omfattande kokainsmuggling till Helsingborgs hamn. Det framkom under den första rättegångsdagen mot den misstänkte hamnarbetaren.

Det var för tre år sedan som svenska myndigheter fick tillgång till material från chatten efter att Europol lyckades komma över meddelanden som skickats mellan grovt kriminella.

– De trodde att de kunde kommunicera fritt där utan risk för upptäckt. Det hade inte varit möjligt för dem att begå de här brotten utan att de haft kontakt där, sade åklagaren Hans Harding under måndagens förhandling.

Kokainsmuggling Helsingborgs hamn

I videon ovan kan du se utdrag ur chattkonversationerna.

Sammanlagt är tre personer åtalade. Enligt åtalet har i princip all planering ägt rum i chattarna. Hamnarbetaren misstänks bland annat ha skickat bilder med förslag på var i hamnen knarket kan hämtas.

Slagningar i hamnens logistiksystem

Hamnarbetaren nekar till att det är han som skriver i chattarna och fortsatte under rättegången att neka till all inblandning.

– Han har inte haft någon tillgång till chattarna. Inte befattat sig med telefonerna och han har inte känt till något av detta, sade hans advokat Sven-Eric Ohlsson.

Enligt åtalet har hamnarbetaren också gjort slagningar i hamnens logistiksystem för att kunna föra vidare information om var i hamnen kokainet fanns.

– Han har inte gjort slagningar i det syfte som åklagaren menar. Han förnekar gärningarna, sade Sven-Eric Ohlsson.

Övriga åtalade nekar också till inblandning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kokainsmuggling Helsingborgs hamn

Mer i ämnet