Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Erik Friberg, enhetschef vid Tullverkets kriminalavdelning syd, bekräftar att två personer har häktats misstänkta för bland annat olika fall av grov narkotikasmuggling. Hör honom berätta mer i klippet ovan. Foto: SVT/Tullverket/Mette Olsson

Hamnanställd gripen – misstänks för narkotikasmuggling i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

I veckan greps två män misstänkta för olika fall av synnerligen grov narkotikasmuggling i Helsingborgs hamn. En av dem arbetar i hamnen.

Att Helsingborgs hamn är inkörsporten för Sydamerikanskt kokain till både Sverige och norra Europa är av Tullverket sedan länge känt. Det har tidigare funnits misstankar om att personal på hamnen arbetar tillsammans med narkotikasmugglarna.

Nu är en man häktad misstänkt för just det.

Kokainsmuggling Helsingborgs hamn

– Det är grov brottslighet och det är relaterat till det som har hänt i hamnen under hösten, säger Erik Friberg, enhetschef vid Tullverkets kriminalavdelning syd.

Hör Erik Friberg berätta mer om de två männen och misstankarna i klippet ovan.

Grov narkotikasmuggling

Det var i onsdags som tull och polis grep två män misstänka för flera former av synnerligen grov narkotikasmuggling i Helsingborgs hamn. En av dem jobbar i hamnen, något som Helsingborgs Dagblad var först om att rapportera.

Brotten ska ha skett vid fyra tillfällen under 2020 och vid ett tillfälle under hösten förra året. Tullverket vill varken bekräfta eller dementera om de nu två misstänka männen är inblandade för de rekordbeslag som har gjorts i Helsingborgs hamn sedan september förra året.

Efter cannabis är kokain den mest konsumerade illegala drogen i Europa. Enligt EU:s narkotikabyrå EMCDDA kan den europeiska kokainmarknaden vara värd upp emot 150 miljarder kronor om året.

Se bilder från Tullverket som visar hur kokain göms i lasten vid ett beslag som gjordes tidigare i år.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
460 kilo kokain hittades i lönnfack i två containrar i Helsingborgs hamn i april. Det är ett av de största beslagen Tullverket gjort hittills i Sverige. Foto: Tullverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kokainsmuggling Helsingborgs hamn

Mer i ämnet