Tre personer har dömts i Helsingborgs tingsrätt för att vara inblandade i kokainsmuggling i Helsingborgs hamn. Nu kommer hovrättdsomen. Foto: SVT/Erik Ragnar Danielsson

Hovrättsdom: Hamnanställd får två års fängelse för planer på kokainsmuggling i Helsingborgs hamn

Uppdaterad
Publicerad

Tre män dömdes tidigare i år till fängelse för att ha varit inblandade i kokainsmuggling till Helsingborgs hamn. En av dem har jobbat i hamnen i 30 år. Nu har hovrätten fastställt domen.

I februari i år åtalades tre personer för att ha varit inblandade i kokainsmuggling i Helsingborgs hamn. En av männen var då anställd i hamnen och ska enligt åklagaren ha haft en insider-roll i smugglingen.

I april dömdes hamnarbetaren och hans vän till två års fängelse vardera för bland annat försök och stämpling till synnerligen grovt narkotikabrott under 2020.

Kokainsmuggling Helsingborgs hamn

Krypterade chattar viktig bevisning

Nu fastställer hovrätten domen. Bland annat döms den hamnanställde för att ha erbjudit sig att ta emot kokain från Ecuador och få ut det ur containern.

Viktig bevisning har varit konversationer från den krypterade chatten Sky ECC. Helsingborgs tingsrätt menade att det var bevisat, utifrån materialet i chattarna, att hamnarbetaren och hans vän haft långt gångna planer på att smuggla kokain från Ecuador till Helsingborgs hamn.

Nu gör även hovrätten samma bedömning.

Containrar med 195 kilo kokain

En annan del i målet har varit två containrar med totalt 195 kilo kokain som kom till Helsingborgs hamn i augusti och oktober 2022. I den första containern togs kokainet i beslag och i det andra byttes det ut mot laglig substans innan den kom till Helsingborg.

En tredje person dömdes bland annat för att ha erbjudit sig att lokalisera den första containern i hamnen och ta ut kokainet. Nu skärper hovrätten hans straff till nio års fängelse istället för åtta.

Hamnarbetaren stod också åtalad för medhjälp till smugglingen 2022 men frias från de misstankarna.

Samtliga åtalade har hela tiden nekat till inblandning.

Såhär sa åklagaren om tingsrättsdomen som kom i april 2024:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre personer, varav en hamnarbetare, dömdes tidigare i år för att ha smugglat in kokain till ett värde av 175 miljoner kronor till Helsingborgs hamn. Foto: SVT/Erik Ragnar Danielsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kokainsmuggling Helsingborgs hamn

Mer i ämnet