Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt Tullverket är personer som jobbar för kriminella från insidan av företag ett stort problem för de rättsvårdande myndigheterna. Hör mer om det i klippet. Foto: SVT

Misstänkte hamnarbetaren i Helsingborg: Ostraffad och tidigare fackligt aktiv

Uppdaterad
Publicerad

Han verkar ha levt ett helt vanligt liv med hus, familj och en stadig inkomst från sitt jobb i hamnen. Nu misstänks han för inblandning i en stor narkotikahärva kopplad till sin arbetsplats.

Tre personer är åtalade i den stora narkotikarättegång som just nu pågår i Helsingborg tingsrätt. De misstänks ligga bakom kokainsmuggling till Helsingborgs hamn.

Under måndagen inleddes rättegången mot hamnarbetaren.

Kokainsmuggling Helsingborgs hamn

Jobbat flera decennier

Den åtalade hamnarbetaren har lång erfarenhet av sitt jobb och blev anställd för nästan 30 år sedan. Under en period var han också fackligt aktiv.

– Brottsligheten är mer utpräglad än man kanske tror. Det är inte alltid den klassiska individen som står för den här typen av brott, säger Sofia Wall, biträdande chef för Tullkriminalen Syd.

Enligt Sofia Wall krävs ofta en insider för att den här typ av smuggling i hamnar ska fungera. Hör mer om det i klippet ovan.

Misstänkt i tidigare narkotikahärva

Hamnarbetaren har inte dömts för några brott. Däremot satt han för 14 år sedan häktad i en månad, misstänkt för inblandning i en knarkhärva kopplad till hamnen. Han avskrevs helt från misstankarna och återgick sen till sin tjänst.

– Vi kanske har missat något i våra säkerhetsrutiner. Sedan ett antal år har vi börjat med att skärpa till detta både internt och i samarbete med tullen, säger Bart Steijaert, vd Helsingborgs hamn.

Hamnarbetaren nekar till all inblandning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hamnarbetarens advokat Sven-Eric Ohlsson. Foto: Bilder ur förundersökningen och SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kokainsmuggling Helsingborgs hamn

Mer i ämnet