Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hamnchefen Bart Steijaert om varför de fyra hamnarbetarna stängs av. Foto: Teresia Loive

Efter smugglingsskandalen i Helsingborgs hamn – fyra anställda stängs av

Uppdaterad
Publicerad

Fyra kollegor till den misstänkte kokainsmugglaren i Helsingborgs hamn stängs av. Beslutet tas efter att utredningen om smuggelskandalen blivit offentlig.

– De här personernas namn förekommer i utredningen. Så vi behöver ta reda på mer. Vad som har hänt och vad de har gjort. Det gör vi via en internutredning som görs av en extern firma, säger Bart Steijaert, vd i Helsingborgs hamn.

Inte misstänkta för brott

De nu avstängda hamnarbetarna misstänks inte för några brott. Bart Steijert vill inte säga vilka uppgifter i utredningen som gjort att de nu agerar.

Kokainsmuggling Helsingborgs hamn

– Men det handlar om saker som vi inte kände till förrän i fredags när åtalet kom.

195 kilo kokain

Den misstänkte hamnarbetaren, som varit anställd i närmare 30 år, har åtalats för kokainsmuggling, sedan två containrar från Nederländerna innehållandes 195 kilo kokain upptäcktes hösten 2022. Narkotikan ska ha haft ett värde av 175 miljoner kronor i gatuledet i outspätt skick, enligt åklagaren.

Transithamn för kokain

Tullverket har tidigare uppgett att hamnen, som är Sveriges största mottagare av kylcontainrar från Sydamerika, har använts som en transithamn för smuggling av kokain till andra länder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kokainsmuggling Helsingborgs hamn

Mer i ämnet