Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tullverket: Stor ökning av kokain till Helsingborg Foto: Tullverket/Johan Nilsson TT

Tullverket: Stor ökning av kokain till Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Årets statistik från Tullverket visar att mängden narkotika till nordvästra Skåne ökar. Framförallt handlar det om kokain i sådana mängder att det inte är ofarligt för tullpersonalen att beslagta.

Årets siffror från Tullverket visar på en stående trend där beslagen gällande narkotika och vapen ökat årligen. Men det är just kokainet som ökat mest i Helsingborg.

– Vi ser en markant ökning om man jämför med tidigare år. År 2020 beslagtog vi 0,7 gram medan den siffran för i fjol ligger på 28 kilo och det är anmärkningsvärt, säger Terese Björneskog, gruppchef planering operativ personal vid Tullverket.

Hot mot tullpersonal

För tullpersonalen kan den typen av beslag innebära en högre risk.

– När det är så stora mängder så är det angeläget att det når mottagaren och då kan det finnas en hotbild mot personalen som beslagtar narkotikan.

Bilderna visar Tullverkets beslag där en man kunde gripas kort efter han anlänt till Helsingborg med färjan. Foto: Tullverket

Det har varit två större beslag och vid ett tillfälle kom Tullverket över 353 gram kokain. Mannen som kom med färjan kunde gripas direkt.

– Just det kokainet uppmätte en renlighet på 93 procent, normalt brukar den siffran ligga på runt 63-72 procent och det innebär att det skulle blandas ut och då bli en större mängd. Så vi är glada över att vi lyckades beslagta den narkotikan.

Mer än statistiken visar

Men statistiken redovisar inte narkotika som varit adresserat till kommuner i nordvästra Skåne.

– Den narkotikan som skickats med post till adresser i bland annat Klippan och Ängelholm stoppas i Malmö. Den statistiken kommer inte med och då blir vår statistik missvisande, säger Terese Björneskog.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.