Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör politikernas tankar om förbudet i klippet ovan. Foto: SVT/TT

Två år med tiggeriförbud i Sölvesborg: ”Träffat målet”

Uppdaterad
Publicerad

Två år har snart gått sedan det uppmärksammade tiggeriförbudet infördes i Sölvesborg. SVT Nyheter Blekinge har pratat med kommunens ledande politiker om hur det har påverkat kommunen.

Det var den 17 juni 2019 som Sölvesborg blev den tredje kommunen i landet att rösta ja till ett förbud mot tiggeri, efter Vellinge och Katrineholm. Bakom beslutet stod SD, M, KD och det lokala partiet SoL, medan oppositionen röstade emot ett förbud.

Önskad effekt

Nu har snart två år gått sedan förbudet infördes och kommunstyrelsens ordförande Louise Erixon (SD) menar att det haft önskad effekt.

– Syftet var att just att få bort tiggeriet från våra gator, så vi har träffat målet. Sedan hade jag egentligen önskat att det här var något man tog ansvar för på nationell nivå över hela landet, säger hon.

Oppositionsrådet Johanna Beijer (S) menar att tiggeri aldrig varit ett problem i Sölvesborg och att ett förbud inte är den bästa lösningen.

– Att förbjuda människor att söka hjälp är inte rätt väg på lång sikt, säger hon.

Endast tre ingripanden – i hela landet

Enligt polisen försvann tiggarna från Sölvesborg i samband med att förbudet infördes, och man har inte behövt göra några ingripanden.

I dag har 14 kommuner i landet olika former av lokala tiggeriförbud. Men bara vid tre tillfällen har det blivit böter, samtliga fall i Eskilstuna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer