Foto: Emil Langvad/TT

99 dagar med tiggeristopp i Sölvesborg – så tycker politikerna om förbudet

Uppdaterad
Publicerad

Den 17 juni i år infördes tiggeriförbud i Sölvesborg. Nu berättar polisen att de inte behövt ingripa vid något tillfälle än.

Sölvesborg blev därmed den tredje kommunen i landet, efter Vellinge och Katrineholm, att sätta stopp för tiggeri. 27 ledamöter röstade för förslaget, och 21 emot. SD, M, KD och det lokala partiet SoL röstade ja till förbudet som ska gälla på åtta platser i kommunen.

Nu har det gått 99 dagar sedan förbudet infördes, och polisen förklarar att de inte haft några problem med tiggare.

– Tidigare vet jag att det fanns en tiggare, men efter att förbudet infördes har vi inte behövt ingripa vid något tillfälle, säger kommunpolisen Max Staude.

Enligt Rumäniens hederskonsul Olivia Costea lämnade den sista tiggaren redan innan förbudet infördes.

Den här frågan är en del av projektet Sverige möts. För att få veta mer kan du antingen svara på frågan eller gå in på  Sverige möts hemsida.

Är tiggeri ett icke-problem i Sölvesborg?

– I dag är det ett icke-problem efter att förbudet infördes, men tidigare upplevde jag det som ett problem, säger Paul Andersson (M), kommunalrådet i Sölvesborg.

Willy Söderdahl (V) säger att det alltid varit ett icke-problem och att förbudet sänder ut signaler om att alla inte är välkomna till Sölvesborg.

Hör politikerna framföra sina åsikter om tiggeriet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.