Carina Wutzler (M) är stolt över att Vellinge var först med tiggeriförbud. Foto: Sofia Ekhem

Vellinge banade vägen för tiggeriförbud

Uppdaterad
Publicerad

Vellinge blev först i landet med att införa tiggeriförbud. Andra kommuner har följt efter och kopierat Vellingemodellen. Enligt kommunalrådet Carina Wutzler (M) har striden om tiggeriförbudet stärkt kommunens varumärke.

Det var i mitten på december förra året som Högsta förvaltningsdomstolen slog fast att Vellinge fick införa tiggeriförbud i sin lokala ordningsstadga. På fem platser i kommunen råder sedan dess förbud mot så kallad passiv penninginsamling, det vill säga tiggeri.

– Det är en fråga som har diskuterats i många år i Sverige och nu finns ett prejudikat som innebär att kommuner kan införa tiggeriförbud, så jag är stolt över att vi drev den hela vägen, säger Carina Wutzler (M), kommunalråd i Vellinge.

Staffanstorp och Bromölla har kopierat Vellingemodellen. Ett par andra skånska kommuner har eller har haft frågan om tiggeriförbud på sin agenda.

Den här frågan är en del av projektet Sverige möts. För att få veta mer kan du antingen svara på frågan eller gå in på  Sverige möts hemsida.

Vinst för Moderaterna

För Moderaterna i Vellinge var tiggeriförbudet ett trumfkort i valrörelsen 2018.

– Frågan var inte avgjord före valet men jag träffade många väljare som tyckte det var bra att vi drev frågan, säger Carina Wutzler.

Moderaterna har egen majoritet i Vellinge. De fick drygt 50 procent av rösterna i kommunvalet förra året

Varumärket Vellinge

Carina Wutzler anser att tiggeriförbudet har stärkt Vellinges varumärke. Kommunen har tidigare varit känd för att sedan mitten på 80-talet fram tills för några år sedan vägra ta emot flyktingar.

– Vi var först med ett tiggeriförbud och har visat att vi vågar driva svåra frågor, säger Carina Wutzler.

På frågan om det funnits någon kritik mot att Vellinge, som enbart har haft en handfull kända tiggare, drivit frågan så hårt svarar hon:

– Det är klart att den här frågan är känslig och att en del har ifrågasatt varför vi drev denna fråga och inte andra som de tycker är viktigare, men det finns som sagt delade meningar om det i kommunen, säger Carina Wutzler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.