Tiggarfrågan splittrar – debatten starkare än någonsin

Uppdaterad
Publicerad

I vår serie Sverige möts så ska vi ikväll träffa två personer som har helt olika uppfattningar om tiggare. För trots att antalet tiggare på våra gator tycks ha minskat är debatten kanske starkare än någonsin, nu när kommun efter kommun funderar på olika typer av tiggeriförbud.

På måndag nästa vecka ska Norrköpings kommunfullmäktige ta ställning till om kommunen ska bli en av de första i landet som kräver tillstånd av dem som vill tigga.

Motionen kommer från Sverigedemokraterna och kommunledningen har vacklat i frågan. Ett tag fanns det en majoritet för förslaget, men efter intern kritik så backade Socialdemokraterna.

Sverige möts: Tiggeriförbud

Är tiggeri ett brott?

I vår serie Sverige möts så träffade vi två pensionärer i Norrköping som har helt olika uppfattningar om tiggare.

– Vi kan inte vara hela världens socialtjänst i Sverige, säger Per Arne Lindholm, som vill ha totalförbud för alla typer av tiggeri.

Men Birgitta Hillerström håller inte med.

– Jag tycker det är förvånande och skrämmande att man vill göra tiggeri till ett brott. Vad är brottet? Att man är fattig eller att man är från ett annat land? säger hon.

Sverige möts

I vårt projekt ”Sverige möts” låter vi personer mötas öga mot öga för att diskutera känsliga frågor.

Vill du delta? Börja med att svara på frågan här nedanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige möts: Tiggeriförbud

Mer i ämnet